Kecskemét és környéke

2011.11.09. 11:44

Egyiptomi tragédia: felszállt a katonai gép Kecskemétről

Elindult Kecskemétről a magyar katonai repülőgép az egyiptomi buszbaleset áldozataiért.

Delmagyar.hu

A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy fél 12 után néhány perccel felszállt Kecskemétről, és úton van Hurgada felé az az An-26-os katonai szállító repülőgép, amely az egyiptomi buszbalesetben elhunyt magyarok holttesteit szállítja majd haza – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Ugyancsak a miniszterelnöki szóvivő közölte szerda reggel, hogy újabb öt magyar sérült érkezik haza Egyiptomból, az őket szállító repülőgép szerda reggel fél nyolckor szállt fel Hurgadából.

Korábban írtuk:

Szijjártó Péter szerint péntekig hazahozhatják a vasárnapi hurghadai buszbaleset áldozatainak holtestét; a miniszterelnök szóvivője erről szerda reggel beszélt a TV2 Mokka című műsorában.

Hétfőn Egyiptomba érkezett két magyar rendőrségi szakértő, addigra a tizenegy holttest közül hármat már azonosítottak az ottani hatóságok. A magyar szakértők bevonása azt eredményezheti, hogy péntekig haza tudják szállítani valamennyi holttestet - mondta Szijjártó Péter.

A szóvivő emlékeztetett arra, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy a magyar honvédség repülőgépei a lehető legrövidebb időn belül hozzák haza a holttesteket. Hende Csaba ez alapján arra utasította Benkő Tibor vezérkari főnököt, hogy készítsen elő két AN-26-os repülőgépet, amelyek alkalmasak erre a feladatra. A két gép - tíztagú személyzettel - készenlétben áll.

A holttestek azonosítása zajlik, és amint ez befejeződik, a magyar honvédségi gépek három órán belül el tudnak indulni Kecskemétről Egyiptomba - mondta Szijjártó Péter. Kedd esti információk szerint a Hurghadában ápolt sérültek közül négyet szerdán haza lehet hozni - tette hozzá a szóvivő.

Kedden két repülőgéppel - kora délután és este - összesen 17 sérültet hoztak haza Egyiptomból.

A vasárnapi hurghadai balesetben 11-en vesztették életüket és 29-en sérültek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!