Kecskemét és környéke

2011.11.05. 17:32

Feloldották a repülési tilalmat a félegyházi reptéren

Feloldották a repülési tilalmat a kiskunfélegyházi repülőtéren. A Légügyi Hivatal a közelmúltban tartott újbóli szemlét a területen, amely során megvizsgálták, megtörtént-e a közel két hónappal ezelőtt feltárt hiányosságok felszámolása.

Delmagyar.hu

Az üzemeltetési engedélyt október 28-án kelt határozatában adta meg ismét a Légügyi Hivatal a félegyházi reptér számára, miután az engedély felfüggesztéséhez vezető hiányosságokat megszüntette a reptér üzemeltetője. Váradi Ákos, a Kiskun Szabadidő és Sport Kft. ügyvezetője ugyancsak erről tájékoztatatta a Trió tv-t írásban, miután az önkormányzati nyilatkozatstop miatt nem kívánt kamera elé állni. Az engedély alapesetben egy évre szól, de a törvényi változások miatt ez módosulhat. Váradi Ákos leírta azt is: a légügyi törvény változása, mellyel a repülőterek új besorolást kaptak, csak adminisztratív terhekkel jár, a használók részére igazi változást nem jelent. A repülések végrehajtásának adminisztratív, a biztonságot növelő változtatásai lépnek majd érvénybe. A repülőtér a IV. osztályú repülőtér besorolást fogja kapni.

Előrelépés történt a reptérről eltűnt vagy csak egyszerűen elszállított 10 köbméteres konténer ügyében is, mely jelenleg Érsekcsanádon, az ottani sportrepülőtér mellett található. A rendőrségi vizsgálat szerint a mobil üzemanyagtartályt a Kiskun Szabadidő és Sport Kft. vitette el, miután a Repülős és Ejtőernyős Klub állítólag többszöri felszólítás után sem akarta vagy tudta igazolni, hogy a konténer a tulajdonukban lenne. Timafalvi László, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetője érdeklődésünkre elmondta: a nyomozás adatai szerint nem történt lopás, ezért a feljelentést elutasították.

Az üzemanyagtartály elszállítása egyébként egyik feltétele volt annak, hogy a reptér újra megkaphassa az üzemeltetési engedélyt. A Légügyi Hivatal határozata szimpla falú üzemanyagtartályokat említ, azonban a Repülős és Ejtőernyős Klub szerint nem a mobil tartályt, hanem a földben lévő üzemanyagtartályokat kellett volna elszállítani. A Kiskun Szabadidő és Sport Kft. szerint a megfelelő tartályt vitték el. Megkerestük a Nemzeti Közlekedési Hatóságot is, ahová a Légügyi Hivatal is tartozik. Szántó Krisztina kommunikációs vezető arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a föld feletti üzemanyagtartály jelentett problémát a reptér üzemeltetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!