Kecskemét és környéke

2011.03.20. 10:09

Sikert aratott a néptáncest

Kecskemét - Hatalmas sikert aratott a Tavaszi Fesztivál néptáncestje március 19-én. A Kulturális Központ nézőtere zsúfolásig megtelt. Idén a huszonöt esztendős Forrás Néptáncegyüttest látták vendégül a kecskemétiek. <br> <br>

Gál Orsolya

A Tavaszi Fesztivál hagyományos néptáncestjén elsőként a Forrás Néptáncegyüttes lépett a Kulturális Központ színpadára. Immár negyed százada annak, hogy az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium ebédlőjében összegyűlt több mint negyven diák, akik lelkesedéssel hallgatták egy 24 éves fiatalember szavait arról, hogy „itt most akkor néptáncegyüttes lesz". Munkájuk nyomán jött létre a Forrás Néptáncegyüttes, mely 1985 őszétől Százhalombattán működik. Nekik köszönhetően az egykori fiatal iparváros kulturális élete jelentősen megváltozott, meghonosodott a népművészet, és megszületett a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál. A Forrás Néptáncegyüttes az ország egyik meghatározó műhelye, hatszorosan kiválónak minősült együttes. Számtalan hazai fesztiválon szerepelt nagy sikerrel, amelyről a begyűjtött díjak és elismerések tanúskodnak. Táncosaik az elmúlt években 43 országban képviselték hazánkat.

Hatalmas sikert aratott a Tavaszi Fesztivál - KÉPGALÉRIA


Az idén 35 éves Kecskemét Táncegyüttes erre az estére újra műsorára tűzte a 2006-ban nagy sikerrel bemutatott Zöldvásáron című műsorát. Az azóta felcseperedő gyermektáncosok immár felnőttként jelentek meg a produkcióban, amely a hírös mezőváros nagy tavaszi vásárait elevenítette fel. A vásári forgatag mára már egy rég elfeledett - csak képeslapokon megmaradt - kor hangulatát idézte. Műsoruk a „hírös" kecskeméti vásároknak állított emléket Kecskemét környéki és kiskunsági tánc,- és egyéb források feldolgozása alapján. A Zöldvásáron zenei rendezője Csík János volt, a talpalávalót pedig a Hírös Zenekar húzta. A műsorban közreműködött Balogh Melinda (ének) és Csávás Attila (tárogató). A Zöldvásáron legifjabb táncosai a Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskola táncművész növendékei voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!