Kék hírek

2008.12.02. 15:10

A Viharsarokba ért a pedofilbotrány

Békéscsaba - Pedofilügybe keveredett egy békéscsabai férfi, akinek otthonából négy számítógépet vittek el a rendőrök a közelmúltban. A magát ártatlannak valló felhasználó szerint a család egy korábban ott élt tagja nézegetett gyermekpornót az adott internetkapcsolaton keresztül.

Delmagyar.hu

Immár rendőrségi forrásokból is megerősítették a hírt, miszerint az internetről pedofil képeket letöltő tettesek ellen Békés megyében is nyomoznak.

Kedd délelőtt egy Békéscsabán élő férfi is megkereste beol.hu szerkesztőségét, aki azt sérelmezte, hogy élettársa lakásán házkutatást tartottak, s több számítógépet és adathordozót is lefoglaltak. P. Gábor (bár ő adja nevét az ügyhöz, a család többi tagjának anonimitása érdekében használunk rövidítést) elmondása szerint a nyomozás egy 2007. augusztus 30-31-én elkövetett letöltés miatt indult, élettársa pedig a számítógépébe a merevlemezt 2008. februárjában kapta.

A velük élő egyik gyermek az internetet 2007 karácsonya óta használja, ő pedig 2008. júniusa óta lakik az említett címen. A panaszos szerint tehát a családtagok nem lehetnek elkövetői az ügynek. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy élettársának volt férjével ez év áprilisában szűnt meg az életközössége. A férfi azt is sérelmezi, hogy a fentiek ellenére a békéscsabai lakásból a rendőrök a komplett számítógépeket mind lefoglalták különféle adathordozókkal együtt, míg a volt férjtől, csak a merevlemezeket vitték el - írja beol.hu.

Panaszait a rendőrséghez is továbbította, ám ők erre érdemben nem reagáltak, a számítógépeket vissza nem adták, s arról tájékoztatták, hogy a szakértői vizsgálat befejeztéig erre nem is kerülhet sor.

Benedek Barnabás, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetőjének helyettese elmondta: több ilyen jellegű ügyeben is nyomoznak. Jellemzően az Interpoltól származó információk alapján jutnak el a hatóságok az adott IP címekig, melyeket az internetszolgáltatók segítségével lehet az előfizetőkhöz kötni. A helyi rendőrkapitányságoknak ezen adatok birtokában az a feladatuk, hogy kiderítsék, ki követhette el a tiltott pornográf felvételekkel való visszaélés bűncselekményét.

Ez esetben is egy ilyen nyomozás keretében tartottak több helyen házkutatást, s foglalták le a gépeket. Az adathordozók vizsgálata is szükséges, hisz akár egy lemezen, pendrive-on, vagy mobiltelefonon is lehetnek pedofil tartalmú képek. A lefoglalt adathordozókat szakértők ellenőrzik majd, ami akár több hónapot is igénybe vehet.

Annak bizonyítása sem egyszerű, hogy pontosan ki lehetett az a személy, aki a bűncselekményt elkövette, vagyis letöltötte a gyermekeket ábrázoló pornóképeket. A csabai kapitány helyettese tud a békéscsabai férfi panaszáról, s elmondta: beadványát az illetékes ügyészséghez továbbították.

A rendőrség egyébként megelőzési céllal a www.biztonsagosbongeszes.org lapot ajánlja, ahol a járatlanabb felhasználók tájékozódhatnak a világháló veszélyeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!