Kék hírek

2009.04.22. 10:52

Rózsa Flores szülővárosa védelmét szervezte

A bolíviai-horvát-magyar kalandor elutazása előtt Kepes Andrásnak elmondta, miért megy szülőföldjére: felkérték, hogy védje meg a kormányerőktől Santa Cruzt. A riporter szerint a kedden bemutatott felvétel gyakorlatilag Eduardo végrendelete volt, mert csak benne bízott meg.

Delmagyar.hu

Szülőhelye, Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa-Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről Kepes Andrásnak beszélt egy tavaly szeptember 8-án rögzített interjúban, amelyet a Magyar Televízió kedden este sugárzott.

Rózsa-Flores azt mondta, másfél évvel korábban Santa Cruzból kérték fel, mert "kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor". Az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, "de erőt felmutatva" elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/f/6/X/N/thumb_f6XNZ--qTwKDxVyMeBj_IQ/1.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3D8vO_UXwHEIHXY-Zhp2PhJATU47PIl2v__-0nr-D5XZ3FLSDRctSMceR4dd_0fqWH5DHW14zGkpVWiyRO1qfQqysLxpnMDpA5n9WkYBmedZmz8B-wEGlvGfKeazFV-aFurQn3638jDGDvImxb6erECVD6JhgBvW97-3hwlwXxZiO2na5Zfk5ULijd9pYI1IeSESdt8Fk12AO6z9xp29_5CAjMM0NnN7J3&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3Df6XNZ--qTwKDxVyMeBj_IQ&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3Df6XNZ--qTwKDxVyMeBj_IQ&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("f6XNZ--qTwKDxVyMeBj_IQ");

// ]]>


A függetlenség is benne volt a pakliban

Szerinte attól lehetett tartani, hogy a kormányerők "letarolják a tartományt, felkészültünk arra, hogy kikiáltjuk a függetlenséget és csinálunk egy új országot". A pénz rendelkezésre állt, a fegyvereket nem legális csatornákon keresztül szerezték be - mondta.

Állítása szerint az országba "nem turistaként" érkezett, hanem Brazília felől, a zöldhatáron át.

Amikor megkérdezték tőle, mennyi pénzért vállalja a feladatot, azt felelte, nincsenek feltételei, a hazájáért teszi. "Zsoldos sose voltam, sose leszek" - mondta az interjúban.

"Itt is a fejemre eshet egy cserép, milyen blőd lenne" - felelte arra a riporteri kérdésre, fél-e a haláltól. "Ha a szülőföldemen történik valami, akkor az így volt megírva" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!