Kék hírek

2010.01.02. 14:45

Korrupció: tisztességesebbek vagyunk, mint egy éve

A tavalyihoz képest idén egy fokkal jobbnak minősítette a korrupciós helyzetet Magyarországon a visszaélések ellen küzdő nemzetközi szervezet. Idén többek közt a BKV- és a rádiófrekvencia-ügy borzolta a kedélyeket. Volt már Magyarországon Ernuszt-ügy is. Igaz, nem 2009-ben, hanem 1494-ben.

Bakos András

2002-ben még a 33., tavaly a 47., idén pedig a 46. helyen végzett Magyarország a korrupciós listán, amelyet a Transparency International (TI) állít össze az év vége felé. Ilyenkor általában azt a következtetést vonják le az újságok, hogy Magyarország továbbra is "közepesen korrupt" ország. Az eggyel jobb helyezés első pillantásra érdekes lehet, annak fényében, hogy továbbra is tart a Zuschlag-ügy tárgyalása – 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzése, elosztása szerepel a vádiratban –, a kereskedelmi rádiófrekvenciákat is különös módon osztották el, és a pártok sem tudtak megállapodni a kampányfinanszírozás vitás kérdéseiről.

Meglopják a közt

Idén derült ki továbbá, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalatnál (BKV) több tucat korábbi vezető kapott 30–40 milliós végkielégítést távozásakor, ezeket most vizsgálják. A TI azonban nem a sajtóból dolgozik, hanem üzletemberek, szakértők és turisták megítélése alapján.

Az alábbi is egy ilyen szakértői vélemény, de régebben vetették papírra: "A magyarok (...) büszkék és arrogánsak, s nem tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el olyantól, aki ért hozzá. Mindig dicsekednek saját dolgaikkal, azonnal készek bármit megfogadni, de igen késedelmesek a végrehajtásban. Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köznek a meglopását. Ebben nagyon serények..." Ezek Francesco Massaro velencei titkár szavai 1523-ból. Az eredetileg kicsit hosszabb idézet is tavaly kezdett keringeni internetes oldalakon.

Tocsik Márta a tárgyalóteremben.

Tocsik Márta a tárgyalóteremben.


A kincstartó sikkasztott

Fórumokon vitatkoznak róla, illetve arról, micsoda mocskos hazaáruló az, aki ilyeneket tesz közzé. Nem lehet tudni, hogy a velencei titkár lesújtó véleménye valódi tapasztalatokon nyugodott-e – mindenesetre nyugodhatott.

Rácz Lajos Magyarország környezettörténete az újkorig című tudományos munkájából kiderül például, hogy a magyar országgyűlés 1494-ben azért íratta össze az összes adófizetőt, és másoltatta egy könyvbe a kincstár kétévi számadásait, mert fölmerült a gyanú: a kincstartó, Ernuszt Zsigmond sikkasztott. A gyanú nem volt alaptalan. Ugyanebben az évben kezdte bontogatni a szárnyait egy magyar–német vállalkozás, amely rézben utazott. A magyar nemesfémbányászat a válságát élte, mert sokáig nem volt jó megoldás a tárnák víztelenítésére. A német vidékeken kipróbált technikát honosította meg itthon a magyar nemesi családból származó Thurzó János. Ám nemcsak víztelenített, meg akarta szerezni a rézmonopóliumot is. 1494-ben éppen az Ernuszt család egyik bányáját vette bérbe. Thurzó János látta, hogy nem lesz elég pénze a vállalkozáshoz, ezért gazdag partnert keresett. Az augsburgi Fuggereket választotta, akik már akkor a pápának adtak hiteleket. A magyar fukar szó a német család nevéből származik...

Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója 100 milliós végkielégítése sokaknál kiverte a biztosítékot.

Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója 100 milliós végkielégítése sokaknál kiverte a biztosítékot.


Thurzó János egyik fia Fugger-lányt vett el, s a két család közös cége – ahogy a németek nevezték: ungarischer handel – 1495-től az 1520-as évek közepéig működött. Thurzó Jánosból, majd fiából körmöcbányai kamaraispán lett, Thurzó Elek többször volt kincstartó. Ezt aztán szóvá is tették: nem járja, hogy Elek báró ellenőrzi a saját cégét is, ráadásul a felesége a kancellár unokahúga. A Fugger–Thurzó vállalkozás pozícióira nürnbergi és budai kereskedőknek fájt a foga. Végül 1525-ben a király elkobozta, állami kézbe vette a bányákat. Jakob Fugger megpróbált „diplomáciai úton" közbenjárni, és ez sikerült is, amikor jött a török, és II. Lajosnak szüksége lett a Fugger-bank kölcsönére.

Sírbaeresztő kötél

A Transparency International szerint Magyarországon azért tartós a korrupció, mert „a visszaélésen kapottak nem esnek rossz társadalmi megítélés alá". Ezt azonban nem mindenki látja így. Például az 1994 és '98 között regnált, és kétharmados többsége révén erős Horn-kormánynak sokak szerint nem a Bokros-csomag, hanem a Tocsik-ügy volt a sírbaeresztő kötele. Vagyis a választó hajlandó áldozatot hozni, de csak akkor, ha úgy látja, a vezetők is ugyanezt teszik. Ha nem, büntet. A Tocsik-ügy úgy született, hogy az állami nagyvállalatok területén lévő földek a rendszerváltás után az önkormányzatok tulajdonába kerültek, de úgy, hogy a föld értékének megfelelően kaptak tulajdonrészt az érintett vállalatban. A vagyonügynökséget arra kötelezte a Legfelsőbb Bíróság, hogy ezt az értéket készpénzben fizesse ki a dunaújvárosi önkormányzatnak. Erre több helyhatóság pert indított az állam ellen, hogy megkapja a pénzt. Tocsik Márta és a Vektor Rt. közvetített a két oldal között, és az ezért fölvett sikerdíj vágta ki a biztosítékot – vagyis az, hogy a pénz akkor is elfolyik, amikor az állam egyik zsebéből a másikba teszi át. Tocsik Márta ügyvéd ellen 1996-ban csalás gyanújával indítottak büntetőeljárást, de hat ítélet után 2004-ben felmentették. A polgári pert azonban 2008 májusában jogerősen elvesztette: a 804 milliós sikerdíjból 80 milliót tarthatott meg, 562 milliót, plusz az áfát vissza kell fizetnie – ha tudja.

BKV-s botrányok

Nyilván sokban mások a régi és a mostani Magyarország korrupciós ügyletei, egyvalamiben mégis hasonlítanak: abban, hogy nem véletlenül derülnek ki, s pláne nem „egy rendszertisztulási folyamat részeként". Utóbbi idézet nem II. Lajostól származik, hanem Atkári János leköszönt budapesti főpolgármester-helyettestől, aki nemrég a BKV-botrányról nyilatkozta a HVG-nek, hogy "ha nincs feszültség az MSZP-n, illetve a fővárosi MSZP–SZDSZ-koalíción belül, akkor ezek az ügyek nem derültek volna ki". Még szebben: "a mostani botránysorozat egy alapvetően elhibázott politikai szerkezetnek a következménye".

Panama, kis p-vel

Kosztolányi Dezső Esti Kornél című regényében az őszinte emberek városának polgármestere ezt mondja a letelepedési engedélyért folyamodó jövevénynek: „Nem örvendek először azért, mert háborgat, és azt se tudom magáról, hogy kicsoda-micsoda. Nem örvendek másodszor, mert közügyben zaklat, holott én csak egyéni panamáimmal foglalkozom." A korrupció régi magyar elnevezésével itt találkoznak először a magyar középiskolás diákok. A Panama-csatorna, amely az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti 70 kilométeres távolságot hidalja át, és megkönnyítette a hajózást, nagyon körülményesen készült. A beruházás hatalmas pénzeket emésztett fel, mint 1889-re kiderült, elsősorban a sikkasztások miatt. A panama kifejezés ezután nyert polgárjogot a magyar közbeszédben, valahogy úgy, ahogyan nemrég például az „igéretcunami" szó született a távol-keleti szökőár után.

Már a rómaiak is...

A korrupció szó latin, romlást, rontást jelent. Kutatói a mai fogalom pontos meghatározásán is vitatkoznak, mert szinte kultúránként eltér, mit lehet korrupciónak tekinteni, és nem csak a közérdek megsértése, de a piaci verseny elnyomása is annak vehető. Általában olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedetet neveznek korrupciónak, amelynek során valaki pénzért vagy más juttatásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat valakit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!