Hallgassa élőben!

Fegyelmi vizsgálat indul a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok ellen a még szeptemberi, Hajcsár úti tűzoltás közben történt esetleges áramütés miatt - tudta meg az MTI városházi forrásból kedden.

A rákosrendezői pályaudvaron még szeptember 11-én kigyulladt egy ötszáz négyzetméteres épület tetőszerkezete, és amikor az oltás során a tűzoltók alumínium létrájukat az épület bádogtetejéhez illesztették, egy kis bizsergést éreztek a karjukban. Ezért öt tűzoltót áramütés gyanújával vizsgálatra kórházba szállítottak. A sérülés gyanúja miatt Tatár Attila, az OKF főigazgatója azonnali és teljes körű vizsgálatot rendelt el a fővárosi tűzoltóságnál, amely fegyelmi eljárás kezdeményezésével zárult.

A vizsgálat kezdeményezésének tényét megerősítve Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke az MTI-nek kedden elmondta: Tatár Attila, az OKF főigazgatója fegyelmi eljárást kezdeményezett Bende Péter vezérőrnagy ellen, és – az időközben megváltozott törvényi előírásoknak megfelelően – az eljárást a Fővárosi Közgyűlés által kijelölt bizottság folytatja le.

Tájékoztatása szerint Tiba Zsolt főjegyző csütörtökön terjeszti a közgyűlés elé a vizsgálat elrendelését, és ennek alapján a városházáról két ember, míg az OKF, mint szakmai felügyelet részéről egy ember lesz tagja a fegyelmi bizottságnak, és 30 napjuk lesz az eljárás lefolytatására, amelyet újabb harminc nappal meghosszabbíthatnak.

Danielisz Béla megjegyezte, a fegyelmi bizottság amennyiben megállapítja a tűzoltóparancsnok felelősségét, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény (HSZT) alapján szabhat ki határozatot.

Bende Péter vezérőrnagy az MTI megkeresésére azt mondta, hivatalosan még nem kapott tájékoztatást az ellene indított fegyelmi vizsgálatról, de megjegyezte, az OKF a vizsgálati eredményéről sem kapott tájékoztatást.

A Hajcsár úti esetet követően egyébként a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) szintén belső vizsgálatot rendelt el, és annak eredményéről szeptember 23-án a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága előtt is beszámolt.

Cziva Oszkár, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályvezetője, aki az oltáskor később maga is jelen volt és irányította a mentést, a bizottság előtt azt mondta: a helyszínen lévő tűzoltó-doktorszolgálat a “bizsergő érzés” jelentése után megvizsgálta a tűzoltókat, de sem égési sérülést, sem más sérülésre utaló jelet nem tapasztalt. Ennek ellenére arra adott utasítást: az öt tűzoltót szállítsák kórházba vizsgálatra.

Az ott elvégzett EKG- és belgyógyászati vizsgálat megállapítása szerint a tűzoltók semmilyen sérülést nem szenvedtek, füstmérgezést nem kaptak, ezt a kiadott zárójelentés is tanúsítja. Tünetmentesen hagyhatták el az intézményt még aznap este – fűzte hozzá az alezredes.

A főosztályvezető kijelentette: a tűzesetet követő vizsgálatuk megállapította, hogy az oltás során sem szakmai hiba, sem mulasztás nem történt, a kárfelszámolást szakszerűen végezték a tűzoltók és a parancsnokok, ezért véleményük szerint nincs alapja az OKF vizsgálatának.

Kozári László ezredes, az OKF hivatalvezetője a bizottság előtt akkor azzal érvelt, a tűzoltóság munkavédelmi hatóságaként kötelességük kivizsgálni az ilyen esetek okait.

A Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága tudomásul vette a tájékoztatást.

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
Hirdetés
Példakép minden magyar számára
Beyoncé hatalmas melleit egyetlen ruhája sem tudja eltakarni (fotók)
Nincs az a kiegészítő, ami elvonná a figyelmet az énekesnő legújabb képein a melleiről.
Könyvbe került a szentmihályiak élete
Az egykori Szentmihály életéről, értékeiről, mindennapjairól kaphatnak képet azok, akik elolvassák a Szentmihályi életutak két kötetét: a második a közelmúltban látott napvilágot. Nem csak helybélieknek érdekes a két gyűjtemény, általánosságban is sok tanulság, következtetés levonható a nehéz sorsokból, tudtuk meg: sajnos az ötletgazda és az interjúalanyok egy része nem érhette meg a második könyv megjelenését.
Fiatal őslakos nő szobra kerül Kolumbusz szobrának helyére Mexikóvárosban
A felfedező helyett ezentúl az őslakos nők előtt tisztelegnek.
Közepes erejű földrengés rázta meg Bali szigetét
A 4,8-as erősségű földmozgás következtében a Karangasem körzetben több ház összeomlott, legalább hárman pedig életüket vesztették.
Dömötör Csaba: a kirakatarcok mögött a régiek áhítoznak a hatalomért
A mindenkori politikai erőviszonyokat az határozza meg, hogy kinek hány képviselője van az Országgyűlésben.
Rablázadás tört ki egy vlagyikavkazi fegyházban
Az incidenst az váltotta ki, hogy két rab nem engedelmeskedett a fegyőrök utasításainak cellájuk átkutatásakor és lázadásra szólították fel társaikat.