Kék hírek

2008.02.19. 14:05

Orvhalászokat fogtak a Holt-Tiszán

Az orvhalászok nem csak a Tisza-folyón jelennek meg és okoznak hatalmas károkat, hanem a Holt-Tiszán illetve a mesterséges vizeken is. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság kiemelt feladatként kezeli az élő és holt vizek állatállományának a védelmét is.

A kapitányság a halászati hasznosítókkal és a horgászegyesületekkel közösen végez ellenőrzéseket melyek fő célja a jogsértő cselekmények megelőzése, megakadályozása, megszakítása és a cselekmények felderítése – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Ilyen jellegű akció került elrendelésre 2008. február 08-ról 09-re virradó éjszaka Szolnok külterületén az Alcsi-szigeti Holt-Tisza mellett, mely ellenőrzésben a kapitányság Rendészeti Osztálya, a Szolnoki Víziközlekedési Rendőrőrs járőrei és a MOHOSZ halőrei vettek részt.

Az ellenőrzés során egy gyanús személygépkocsira lettek figyelmesek a rendőrök, mely gépkocsi Szolnok belterületén a Kilián laktanya felöl a belvárosba tartott. Mivel a kapitányságunk korábban több bejelentést kapott arról, hogy "rapsicok" látogatják az Alcsi-szigeti Holt-Tiszát ezért a gépkocsi ellenőrzése mellett döntöttek, amely ellenőrzés során az autó csomagtartójában négy nagy méretű vászonzsákot találtak, illetve a gépkocsiban lévő három személynek nem csak a vastag ruházata, hanem kezeik is szemmel láthatóan sárosak és nedvesek voltak.

Mivel a csomagtartó tartalma is hasonló állapotban volt, így a három személy előállítása és elszámoltatása megalapozottá vált, valamint a gépkocsi tüzetesebb átkutatása vált indokolttá.

A gépkocsi átkutatása során feltalálásra került 4 db ponty, melynek a súlya 15,28 kg. volt, 2 db amur, mely súlya 10 kg. volt, 1 db törpeharcsa és 3 db folyami rák, valamint kb. 2 kg. súlyban vándorkagyló és 1 db folyami kagyló, az állatokon túl a gépkocsiban 4 db halászháló és 1 db gumicsónak volt található, a hálók hossza összesen 400 méter volt.

A három férfi bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt előállításra került a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságra, ahol a 3 elkövető állatkínzás és lopás bűncselekmény miatt gyanúsítottként került kihallgatásra, figyelemmel arra, hogy az okozott kár 33.500 Ft. volt.

Az elkövetőktől az elkövetés eszközei lefoglalásra kerültek, a bűnjelek jelenleg a kapitányságon vannak elhelyezve.

Az eltulajdonított állatokat szintén lefoglalta a hatóság, azonban az egyedek még életképesek voltak, így soron kívül intézkedtek az élővilágukba történő visszahelyezésre.

A nyomozás jelenleg folyamatban van, az elkövetők szabadlábon védekezhetnek, jelenleg annak a vizsgálata folyik, hogy az elkövetők más jogsértő cselekményt elkövettek-e mivel az általuk kifogott és eltulajdonított állatok között volt védett és volt olyan is aminek a legális halászatára is tilalmi idő van.

A gyors és hatékony felderítés annak volt köszönhető, hogy a kapitányság nyomozói és járőrei hatékonyan tudtak együttműködni a MOHOSZ halőreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!