Betemetik a székkutasi lerakót

Székkutas - Május elején elkezdődött a székkutasi bezárt szemétlerakó rekultivációja a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) keretében.

Munkatársunktól

A két, párhuzamosan futó projektre – első és második ütem – mintegy 10,5 milliárd forintos uniós támogatást használhatnak fel a társult önkormányzatok, ebből a Székkutast is érintő második ütemre – melyben összesen 35 település érdekelt – 5,23 milliárd jut. A munkát jövő nyáron kell befejezni.

A kutasi bezárt hulladéklerakó a település központjától keleti irányban 1000, a szélétől 480 méterre található, vagyis nagyon közel fekszik a faluhoz. A telepet az 1960-as években nyitották meg, az üzemeltetetés 1987-ben fejeződött be, a hulladékkal szennyezett terület 3800 négyzetméter, a lerakott szemétmennyiség 6000 köbméter, ami kommunális hulladékból és építési törmelékből áll. Veszélyes hulladék nincs benne, és fizikai, kémiai, termikus és biológiai módszerrel sem kezelték.

A munka során 50 centiméteres kiegyenlítő réteg és betonit szigetelés kerül a szemétre, a különböző rétegeket 30 centiméteres termőtalaj vagy komposzt zárja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!