Képmutató

2010.11.07. 08:34

Dobogó kövek

Adott pár debreceni srác, akik jóban-rosszban számíthatnak egymásra, igazán jó barátok, szabadidejük nagy részét pedig a kocsmában töltik különböző fogadásokkal elütve idejüket. A társaság középpontjában Patrik áll. Két jó cimborája pedig az igazán érzékletes poéta és munkahelyi iszonyban szenvedő Félix és a kigyúrt, ámbár jólelkű és hűséges Géza. A gondok akkor kezdődnek igazán, amikor Patrik nagyapja meghal, s egy tetemes adósságot hagy unokájára, melyet Kocsor Ferinek kéne törlesztenie. Haverjaival egy cipőben jár, ugyanis ők is tartoznak ennek az uzsorásnak. Így pénzt kell szerezni, hogy rendezhessék a cehhet.

A filmet Martin Csaba rendezte, írta és még a főszerepet is ő játssza el. Ez a 3. rendezése, mivel 2007-ben készítette el Az indigóember, míg 2009-ben a Brooklyn című játékfilmjeit. Az alkotás pedig sem a forgatókönyv, sem a rendezés és még a vágás állomásain sem vérzik el. Igazán vicces és szórakoztató másfél órát tölthetünk el a moziban a film megtekintése során, azonban negatívumok is akadnak.

A történet szerint Patrik nagyapja meghal és igen tetemes tartozást hagy unokájára, amit törlesztenie kell a helyi „kiskirálynak", Kocsor Ferinek. Azonban főhősünk örököl még egy dobogókői kisebb telket is, ahol a legenda szerint értékes gyógykövek vannak elásva, amelyek rengeteg pénzt hozhatnak a konyhára. Erre rögtön fel is figyel Ricsi, Patrik unokatestvére. Próbálja megvásárolni a telket, de Patrik hajthatatlannak bizonyul és nem akarja eladni azt. Cimborái élete sem játék és mese, ugyanis Félixet kirúgják a munkahelyéről, Géza pedig még a mai napig is szüleinél tengeti életét. Ők is tartoznak Ferinek. Ekkor jön a nagy ötlet, miszerint be kell törni Félix volt munkahelyére, meg kell hackelni a főnöke gépét és az így megszerzett programot busás haszon ellenében el lehet passzolni. Mit ad isten, egy hacker haverjuk is van Patrikéknak, aki nem más, mint Alf. Szereplőink pedig próbálják megvalósítani tervüket, ami majd kihúzza őket a csávából, mindezt persze botladozások, bénázások, eszement poénok és beszólások kísérik. A csapaton, de leginkább Patrikon próbál segíteni barátnője, Fanni is. Így ők öten alkotják voltaképpen a főbb karaktereket a filmben.

A forgatókönyv kellően poénos és obszcén, jókat vigadhatunk a szereplők szerencsétlenkedésein, de a színészi alakítások nem sikerültek éppen a legjobbra. Itt leginkább a Fannit alakító Czupi Klárát emelném ki, akinek alakítása hagyott némi kívánnivalót maga után. Bár ez azzal is magyarázható, hogy ez az első filmes szerepe, de a legtöbb karakter ismeretlen arc, amatőr színész és többségük azért jobban teljesített. Martin Csaba jól hozta Patrik figuráját és Tánczos Tamás is igen szerethető karakterként formálta meg a tesztoszteronbomba Géza szerepét. Félixet Molnár Attila személyesíti meg, aki már dolgozott korábban is együtt Martinnal, mégpedig Az indigóember című film esetében. A főbb karakterek mellett feltűnnek a vásznon ismertebb arcok is. Kiszúrhatjuk Revicky Gábort, a Ricsit alakító Pindroch Csabát, a Sziráki Petit életre keltő Szabó Kimmel Tamást, de még Vad Katalint, alias Michelle Wild-ot is.

Sok helyen erőltetettek a poénok, de vannak olyan részek, amin igencsak vidulhat az ember. A párbeszédeket több esetben is erőltetettnek éreztem, de ez lehet, hogy az alakítások miatt érezhető ilyennek. Annyi bizonyos, hogy a film szüntelen dumálásból áll és sokszor akár a fonalat is elveszthetjük, hogy mi miért történik, vagy hogy éppen hol is járunk a cselekményben. Kicsit vizsgafilmszagúnak éreztem az alkotást, valamint zavaró volt, hogy a beszédhangok olyan erősre voltak állítva, hogy a környezet zajait szinte egyáltalán nem lehetett hallani, ami elidegenítőnek hatott, olyan volt a film, mintha utószinkronnal készítették volna.

Minden negatívuma ellenére egy kellemesen kikapcsoló, vidám és vicces film a Dobogó kövek, amiben kellően poénos dumákat és helyzeteket sikerült belepakolnia az alkotónak, bár a színészi alakítások valamelyest ezen homályosítanak. Az pedig, hogy mások bénázásain vigadunk az egyik legrégibb séma, de a magyar filmek többsége általában a vígjátékot veszi alapul és azokban is rendszerint visszaköszönnek a legszerencsétlenebb karakterek. Ritka az olyan film, mint a Kontroll, a Kaméleon vagy A nyomozó. Ez a film egy vicces vígjáték akart lenni és erre a szerepre pompásan megfelel. Egy próbát mindenképpen adhatunk neki, de ha magyar vígjátékról van szó, akkor jobb címek is eszünkbe juthatnak, ahol a történet sincs annyira összekuszálva. Zárásként pedig tolmácsolnám a film számomra egyik kulcsszerepet betöltő párbeszédét, mely üzenet is egyben a magyar filmnek és filmeseknek:

- Ti meg mit csináltok itt?

- Vizsgafilmet forgatunk.

-Hú, azok nagyon sz*rok! És miről szól?

-Magyar film, szóval semmiről.

 

Pataki Balázs

További kritikák a Véleményünk szerint blogon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!