Képmutató

2010.12.05. 09:57

Zimmer Feri 2

Vegyünk egy ódon kastélyt, ahol a rossz nyelvek szerint kísértetek tanyáznak. A hely szellem laktát a helyi lakók erősítik meg. Ez azonban nem állhat egy sikeres üzlet útjába. A romos kastélyból hamarosan pompás szállodát varázsolnak, a tulajdonosok személyében pedig Zimmer Feri díszes, bohókás családját tisztelhetjük. A bajok pedig csőstül jönnek majd, a kérdés, hogy milyen praktikákat vethet be ez ellen a gondok gondnoka.

Tímár Péter legújabb filmje a Zimmer Feri 2., ami egyben folytátása is az első résznek, melyet 1998-ban mutattak be a mozikban. A Zimmer Feri szerintem igen szórakoztató és üdítő színfolt a magyar vígjátékok között, köszönhette ezt a remek színészgárdának, humoros, ötletes forgatókönyvének és a filmsebesség felgyorsításának, mely egyedülálló hangulatot eredményezett. A 2. részben a színészek színe java visszatért, hogy újfent mosolyt csaljon az arcunkra, azonban a forgatókönyv ezúttal nem lett olyan jó, mint az előde esetében.

A rendező munkásságában olyan kiváló filmek kapnak helyet, mint az Egészséges erotika (1985), a Csapd le csacsi! (1990), a Csinibaba (1997), vagy éppen a Vakvágányok (2001). A Zimmer Feri is a jobb alkotásai közül való. Azonban akadnak filmográfiájában kevésbé jól, sőt, rosszul sikerültek is, melyek leginkább az új évezredhez köthetők. Ilyen a Le a fejjel! (2004) és a Casting minden (2008) című filmek. A Zimmer Feri 2. pedig valahol a kiváló és a kevésbé jól sikerült kategória között foglal helyet. A forgatókönyvet is Tímár Péter írta.

A történet szerint Pista és Charlie potom pénzért egy igen jövedelmezőnek igérkező ingatlanhoz, pontosabban Savoyai Jenő romos kastélyához jutnak hozzá. Az adás-vétel megtörténte után éppen a kocsmában ünnepelnek, amikor is tudomást szeteznek arról, hogy a düledező helyen bizony kísértetek, szellemek tanyáznak. Ők ezen persze csak legyintenek és jóízűen oltják szomjukat az ivóban. 1 évre rá szállodát varázsolnak az ingatlanból, így a Fikász család a balatoni nyaraló biznisz után most a kastélyszálló üzletágban próbálják ki magukat, méghozzá a maguk csetlő-botló és szerethető módján. A vendégek nem tolonganak éppen a bejárati ajtó előtt, ezért Ferinek, a család habokós fejének zseniális ötlete támad: reklámozni kell a szállodát, melyben fennen kell hangoztatni, hogy a hely kísértetjárta, így majd tolongani fognak a vendégek. Az igazgató, Pista persze hallani sem akar erről, szerinte elég, ha a szóbeszéd és a szájhagyomány útján szerez tudomást az ország pompás kis komplexumukról, s hamar híre megy majd fájintos szállodájuknak. Feri azonban nem rest, fehér lepedőt öltve beöltözik szellemnek, hogy ily módon riogassa a vendégeket, akik bizony hamar hírét viszik a kastélyszállónak. Hamarosan megérkezik két, a spirituális mágiában jártas, visszafelé beszélő nő, akiknek sikerül megidézniük ezúttal egy igazi szellemet, Savoyai Jenő anyját, Olympe-ot. A szellemekre harapó vendégsereg pedig elkezd özönleni, hogy saját szemmel láthassák az ektoplazmatikus teremtményt. Rekeszizmaink pedig innentől erőteljesebben működésbe lépnek majd.

A film forgatókönyve és poénjai sem szolgáltatnak olyan szintű szórakozást, mint az előző rész, ám jókat derülhetünk a 100 perces játékidő alatt, ami jórészt a színészeknek köszönhető, akik ebből a bugyuta történetből kihozták szinte a maximumot alakításukkal. Természetesen a színészi játék is túlzó és sok helyen erőltetett, de ez véleményem szerint hozzátartozik a Zimmer Ferihez, így ezzel nem volt gond. A film egyetlen anti-színésze a Tibikét alakító Csukas Márton. Igaz, még nagyon fiatal, gyerekszínész, de olyan nihilista kifejezőeszközzel játszotta a szerepét, ami szemet szúrt, hiszen vannak az országban remek gyerekszínészek is. Az is lehet, hogy a rendező nem inspirálta kellőképpen. Én nagyon semmilyennek éreztem a játékát. A többi karakternél átjön, hogy ők direkt játszanak úgy, ahogy, de az ő esetében ezt nem mondanám. Az előző részben pedig nagyon erőteljes volt az akkor még gyermekaktor, Bíró Attila. A Sárikát alakító Kálomista Anna esetében már sokkal jobb volt a helyzet. A film leginkább az 1. rész visszatérő karaktereire, valamint az azokat megformáló színészekre támaszkodik. A visszatérő aktorok pedig remek munkát végeztek, mind Reviczky Gábor (Feri), Pogány Judit (Vilma), Szarvas József (Pista), Kovács Vanda (Rózsi) és Növényi Norbert (Charlie) is. Alakításuk kellően túljátszott, amihez még pluszként jön hozzá a film felgyorsított sebessége, ami így együtt egy igen szórakoztató egyveleget képez, csakúgy, mint az előző rész esetében. Új karakterek és színészek is feltűnnek a vásznon, például Schell Judit, Kálloy Molnár Péter, Szabó Győző vagy Molnár Piroska.

A Zimmer Feri 2. része elsikkad az előző részhez képest, köszönhető ez a bugyuta történetnek, azonban a Zimmer Feri- stílus átjön a nézőnek, ami a színészeknek érdeme elsősorban. Akinek tetszett az előd, az nyugodtan adhat egy próbát ennek is, mert vannak benne igazán jó, kacagtató részek, de ez sajnos kevés, így elmondhatjuk, hogy a gondnok ezúttal nem végzett olyan alapos munkát.

 

Pataki Balázs

további kritikák a Véleményünk szerint blogon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!