Hódmezővásárhely

2021.08.10. 16:27

Érvényteleníteni kellett a főigazgatói posztra kiírt pályázatot

Hibát követett el valaki a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál, ami miatt szeptember 1-jétől mégsem kezdheti el működését a város összevont kulturális intézménye, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ. A jogelőd és jogutód szervezet beolvadási és törlési dátumait nem sikerült összhangba hozni, ezért érvényteleníteni kellett a főigazgatói pályázatot is.

Kovács Erika

20200708 Hódmezővásárhely Hódmezővásárhely Városháza Fotó: Kuklis István KI Délmagyarország DM

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kuklis István

Nyár elején döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés arról, hogy szeptember 1-jétől egy nagy szervezet, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ ernyője alá vonják a város kulturális intézményeit, a Tornyai János Múzeumot, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot, valamint a Németh László Városi Könyvtárt és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárt.

Ősztől tehát a Tornyai telephelyeként működött volna a művelődési központ és a könyvtár is. Az önkormányzat az átszervezést gazdálkodási és munkaszervezési okokkal indokolta. Meghirdették az új intézmény főigazgatói posztját is, amiről elvileg most, augusztusban született volna döntés. Csakhogy a Magyar Államkincstár (MÁK) a július 6-án kelt végzésével visszautasította a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ változásbejegyzési kérelmét, ugyanis

„a jogelőd és jogutód szervezet beolvadási és törlési dátumai, mint összefüggő eljárások hatályosulási dátumai nem voltak összhangban, így nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak”

– olvashattuk az előterjesztésben.

Az adatok javítása hiánypótlási eljárással nem orvosolható. Hogy az önkormányzaton belül kinek a hibájából történt mindez, erről nem esett szó az augusztus 10-i rendkívüli ülésen, ahol a korábban kiírt főigazgatói pályázatot eredménytelennek nyilvánították, mivel a beolvadás a tervezett, szeptember 1-jei időpontban nem valósul meg.

Az összevont intézmény működésének kezdetét most 2022. január 1-jére tették át. Az újabb alapító okirat módosítás készítése folyamatban van. Az átmeneti időszakban Domjánné Szénási Edit könyvtárigazgató és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetését ellátó Varga Anikó magasabb vezetői beosztását december 31-ig meghosszabbították.

Az új intézmény főigazgatói pályázatát pedig újból kiírják. A rendkívüli közgyűlésen az is kiderült, hogy az érvénytelenné nyilvánított pályázatra mindössze egy szakember jelentkezett.

Címkék#hiba#adat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!