1956-ra emlékeztek

2021.10.26. 18:38

A sortűz napján szólalt meg a rádió Szegeden – Fotók

Szeged első szabad rádiójára, az 1956. október 26-án megszólaló Széchenyi Rádióra, és a Takaréktár utcai sortűzre emlékeztek kedden délután a MÁV-székháznál és a sortűz helyszínén. A lövések akkor kioltották Schvarcz Lajos ifjúmunkás életét.

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Az Élhető Városért Civil Társaság és a Kereszténydemokrata Néppárt Szeged Városi Szervezete tartott megemlékezést tegnap 1956 áldozatairól Szegeden. Az első állomás a MÁV-székház volt, ahol mécseseket gyújtottak, és megkoszorúzták Szeged első szabad rádiójának, az 1956. október 26-án megszólaló Széchenyi Rádiónak az emléktábláját.

A megemlékezők a MÁV-székház után a Takaréktár utcához vonultak, ami az egyik tragikus szegedi helyszíne az 1956-os forradalomnak. A rádió indulásának napján több ezer fiatal tüntetett Szegeden. A Széchenyi teret katonaság zárta le a demonstráló tömeg elől, akik ennek ellenére arra tartottak. Több egyetemi professzor megkísérelte egyetemisták segítségével a tömeget az Ady térre vezetni, de a tömeg befordult a Takaréktár utcára és a városháza felé indult.

 

A katonaságnak azonban tűzparancsa volt, és a Takaréktár utca elején lövések dördültek. A golyózáporban egy fiatal kendergyári munkás, Schvarcz Lajos meghalt, többen megsebesültek.

A Takaréktár utcánál, Schvarcz Lajos ifjúmunkás emléktáblájánál a szegedi közgyűlés KDNP frakciójának vezetője arra emlékeztetett, hogy a forradalom győzelmére napokat kellett várni, a sajtó szabaddá válására viszont nem.

– A Széchenyi Rádió Szeged határokon át tudatta a világgal a magyarok függetlenségi és szabadságvágyát fogalmazott – Haág Zalán.

A politikus a Takaréktár utcai sortűzzel kapcsolatban elmondta, hogy a katonai közigazgatás irányítása alatt álló alakulatok a békés tömegre adnak le, cinikus megfogalmazásuk szerint figyelmeztető lövéseket.

Haág Zalán szerint Schvarcz Lajos ifjúmunkás életét a „munkás-paraszt” hatalmat védő gyilkosok vették el. A bűne annyi volt, hogy egy nemzeti színű lobogót tartott a magasba

– Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell ezekre az eseményekre akkor, amikor az egykori kommunista hatalom politikai örökösei szegedi egyetemi polgárokat, politikai ellenfeleiket és akár saját szövetségeseiket gyalázzák, ha nem úgy táncolnak, ahogyan ők fütyülnek – fogalmazott Haág Zalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!