Krumplileves

2008.10.11. 11:38

Bulgáriában feltárják az újságírók titkosszolgálati múltját

Minden tizedik átvilágított bolgár újságíró együttműködött annak idején a bolgár kommunista titkosszolgálatokkal - derül ki abból a vizsgálatból, amely a sajtómunkások titkosszolgálati múltjára hivatott fényt deríteni.

A titkosszolgálati akták áttekintése alapján az egykori kommunista állambiztonsági szolgálatok 25 egykori ügynökéről derült ki, hogy 1989 után fontosabb pozíciót töltöttek be; helyet foglaltak a sajtótanácsban vagy a BTA hírügynökségnél töltöttek be vezető funkciókat. Közülük többen korábban a BTA külföldi tudósítói voltak.

Az ügyben eljáró bizottság szerdán az interneten is közzétette az érintettek névsorát. A grémium szerint az átvilágított újságírók 10 százalékáról derült ki, hogy az államszocializmus idején együttműködött az állambiztonsági szolgálattal vagy a katonai hírszerzéssel. Az átvilágítandók körébe be kívánják vonni az állami rádió és televízió, valamint a magánkézben lévő elektronikus és nyomtatott sajtó munkatársait is.

Az eljárásra egy 2006 decemberében, az ország EU-csatlakozása előtt elfogadott törvény alapján került sor, amely azonban nem helyez kilátásba következményeket az érintettek számára. Korábbi hasonló vizsgálatok 139 választott tisztségviselőről - köztük Georgi Parvanov köztársasági elnökről - derítették ki, hogy a politikai fordulat előtt együttműködtek a kommunista állambiztonsági szolgálattal.

Kíváncsi lennék, hogy nálunk milyen hatása lett ennek a törvénynek. Mint minden jogszabályt, ezt is ki lehetett játszani, de legalább az egykori BM alkalmazottak nem maradtak főnökök. Hol van már V. Péter a Népszabadságból vagy B. Gábor a közrádióból? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!