Krumplileves

2008.10.27. 15:24

Szobrot Rejtő Jenőnek, de izibe'!

Ki tud ellenállni a politikai idiotizmusnak? Egy zárt „dühöngőt” hoznék létre, ahol mindenki kedvére állítgathat szobrot politikai idoljának: Horthynak, Kádárnak, Rákosinak vagy akár Gömbös Gyulának. Tegye mindezt ideológiai környezetszennyezés nélkül.

Megértük, hogy Wass Albert után már Horthy Miklósnak is szobrot akarnak állítani Szegeden. A jobbikos legények szerint erre azért van szükség, mert az egykori kormányzó - fehér lován ülve - innét vonult be a magyar, sőt az európai történelembe. Az már részletkérdés, hogy a történészek hogyan ítélik meg az altengernagyból kormányzóvá avanzsált Horthy tevékenységét. A szalonnaszagú népi emlékezet csupán a csendőrszigorig terjed, mert „ahol a kakastollasok megjelentek...."

Egyébként Rákosi Mátyás életében is fontos szerepet játszott Szeged. Itt járt elemibe és másfél évtizedes börtönbüntetésének nagy részét is Szegeden, a Csillag Börtönben ülte le. A rács mögött társaival „politikai főiskolát" működtetett. A 40-es évek végén az itt kiképzett elvtársak rohanták le az országot. Szobrot Rákosi Mátyásnak!

Ki tud ellenállni a politikai idiotizmusnak? Egy zárt „dühöngőt" hoznék létre, ahol mindenki kedvére állítgathat szobrot politikai idoljának: Horthynak, Kádárnak, Rákosinak vagy akár Gömbös Gyulának. Tegye mindezt ideológiai környezetszennyezés nélkül.

Ha valaki megkérdezne, én Rejtő Jenőnek állítanék szobrot. Miért? Csak.

"Kitűnő érzéke volt a szörnyű világban meglátni a jelenségek fonákját, megmutatni az emberellenesben a nevetségest, és e nevetségessé tétellel leleplezni oly sok silányságot" - írta róla Hegedűs Géza irodalomtörténész.

Rejtőnek köszönhetően a Horthy-, a Rákosi- és a Kádár-korszakot milliók röhögték végig. Milliók, akik valamelyik P. Howard figuraként élték végig a diktatúrák évtizedeit.

Nem beszélve arról, hogy Rejtő is olyan volt, mintha maga is egy P.Howard-regényből lépett volna elő: a Kertész utcai polgári iskolából kicsapták, mert szájon vágta zsidózó tanárát. Rákosi Szidi színiiskolájának elvégzése után statisztált, ám amikor beteghordó szerepében leejtette a kor népszerű színészét, Törzs Jenőt, befellegzett hazai színpadi karrierjének. Színházi tanulmányait Max Reinhardtnál folytatta Berlinben, majd bejárta Európát: Hamburgban dokkmunkás és illatszerárus, Svédországban heringhalász, Genovában építőmunkás, Zürichben gobelinkereskedő, Franciaországban sztepptáncos volt, cirkuszban is dolgozott, egy hajón potyautasként eljutott Afrikába is, ahol a helyi kocsmákban idegenlégiósokkal is megismerkedett.

Szobrot Rejtő Jenőnek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!