Kultúra

2008.05.16. 18:04

Janus Pannonius maradványait találták meg Pécsett

Félezer évig ismertelen helyen nyugodott, most pedig már teljesen biztos, hogy Janus Pannoniust Pécsett a Székesegyház altemplomában temették el. Sírját és maradványait még 1991-ben találták meg a régészek, de csak mostanra sikerült bebizonyítni, hogy valóban a humanista költőről van szó.

Történészek, antorpológusok, régészek hosszú éveken keresztül komoly elemzéseket végeztek. Az egykori pécsi püspök maradványait 17 éve egy múzeumban őrzik, de októberben újratemetik.

Az egyik döntő bizonyíték egy bulla, amelyet annak idején oklevelek aljára tett a pápa. A csontok és a koponya, egy dobozban hevernek 1991 óta. 17 évnyi munka és komoly elemzések kellettek ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni: Janus Pannoniust és értékeit találták meg a feltárt sírban.

"Kiderült, hogy életkorban, és a betegségei leírásában, hogy teljes mértékben megfelel Janusnak, hogy köszvényes volt, hogy tüdőbeteg volt, hogy körülbelül 30-as éveinek a közepén járó ember." - mondta el a Független Hírügynökségnek Kárpáti Gábor régész.

Az újabb kutatások szerint Janus Pannoniust először Zágrábban temették el, majd onnan egy év után hozták ide a pécsi bazilikába. Itt rejtegették a török uralom miatt 7 évig. Majd Mátyás király adta ki az utasítást, hogy temessék el az altemplom egyik szegletébe. Ami mellé idén készítenek majd egy sírhelyet, ahová október 22-én újra eltemetik Jannus Pannonius maradványait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!