Kultúra

2008.03.31. 17:59

Jégkorszak kiállítás nyílik a Természettudományi Múzeumban

Hétfőn délelőtt kicsomagolták Gyimát, a Természettudományi Múzeumban látható Jégkorszak című kiállítás fő attrakcióját. A negyvenezer éves mamutborjú-múmiát és az interaktív tárlat több mint 200 kiállítási tárgyát szerdától június 8-ig nézheti meg a nagyközönség a múzeumban.

A Jégkorszak című tárlatot három éve készíti elő a múzeum. A kiállítás anyagában a raktárak mélyéről előkerült, és eddig még soha be nem mutatott, eredeti jégkori emlőscsontvázak (óriásszarvas, barlangi medve), gerinces maradványok ( barlangi oroszlán koponyája, gyapjas orrszarvú koponyája), és hiteles állatrekonstrukciók (kardfogú tigris, barlangi hiéna, gyapjas orrszarvú) mutatják be a Jégkorszakot. A tárlat az elmúlt 150 ezer év történetét tárja a látogatók elé.

A kiállítás fő attrakciója Gyima, bár 40 ezer éves, ez nem látszik meg rajta. A mamutborjú-múmiát 1977-ben találták meg Szibériában. A valószínűsíthetően 6-7 hónapos mamutbébi a tudósok feltételezése szerint véletlenül csúszott bele egy mély, folyós iszappal teli árokba és megfulladt. A fagyos iszap tartósította a testet. Ez a fedőréteg és a hidegre fordult időjárás konzerválta és őrizte meg a tetemet.

A kis mamutbébi kicsomagolásánál Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter is segített az orosz szakembereknek. Miután elhelyezték a speciális vitrinben a csaknem 50 kilós Gyimát, a miniszter elmondta: ezzel a kiállítással a Természettudományi Múzeum és a szaktárca is egy aktuális problémára szeretné felhívni a figyelmet, a globális klímaváltozás kérdésére. A legutóbbi jégkorszaknál mindössze 5 fokkal volt alacsonyabb az átlaghőmérséklet a jelenleginél, emlékeztetett a miniszter. Tudatosítani kívánják a látogatókban, hogy ma is egy jégkorszakban, annak egy felmelegedési szakaszában élünk, hangsúlyozta Fodor Gábor. A miniszter elmondta: a klímaváltozás globális katasztrófához vezethet, ezért a tárca áprilistól meghirdeti a klíma programot, ami a személyes felelősség kérdésére is nagy hangsúlyt fektet. Az átfogó kampányról bővebb felvilágosítás a: www.elhetokornyezet.hu oldalon olvasható.

A Magyar Természettudományi Múzeumban szerdától látogatható Jégkorszak című kiállításon is látható egy film, amelyikből kiderül, hogy az ember milyen mértékben járult és járul hozzá a klíma-és környezetváltozásokhoz.

A tárlatot kedd kivételével naponta 10-től este hatig nézhetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!