Kultúra

2009.06.21. 10:36

Múzeumok Éjszakája: nem dőlt meg a tavalyi látogatórekord

A rossz idő ellenére is sokan vettek részt a 2009-es Múzeumok Éjszakája rendezvényein, de valószínűleg nem dőlt meg a tavalyi, 379 ezres látogatórekord.

A Magyar Nemzeti Galériában a tavalyinál kevesebben voltak idén. Körülbelül 8-9 ezren vettek részt a mostani programokon, ez pedig nagyjából ötezerrel marad el az előző évitől- mondta Bellák Gábor, az intézmény munkatársa. Hozzátette, hogy vélhetően az esős idő miatt esett vissza a látogatók száma. A szabadtéri programokat is az épületben kellett megtartani.

A Szépművészeti Múzeumban a tavalyi nagyságrendhez hasonló, 8-9 ezer látogató volt ebben az évben is - mondta el Lévay Zoltán, az intézmény kommunikációs osztályvezető-helyettese.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak több mint 10 ezer vendége volt a mostani Múzeumok Éjszakáján. Tavaly még többen, 15-20 ezren vettek részt a programjaikon- mondta Huth Anna programszervező. Úgy véli, hogy a barátságtalan idő miatt látogattak el idén kevesebben hozzájuk.

A Millenárison az időjárás ellenére tömött sorok álltak a pénztáraknál, egyedül a park vonzerejét csökkentette a délután szakadó eső. A szabadtéri programokat fedett térre kellett telepíteniük - mondta el Kirchkeszner Ágnes, az intézmény kulturális programigazgatója A látogatószám kicsivel elmarad várhatóan a tavalyihoz képest, körülbelül 8 ezren vettek részt a programokon.

Az Országos Széchenyi Könyvtárba a becslések szerint csaknem 7 ezren látogattak el az idén. A rossz idő ellenére sikeresen elindult az intézmény elől a kerékpáros éjszakai körtúra, a Museum Mass - tette hozzá Tóth Ferenc Tibor.

Murka Ilona, a Műcsarnok programszervezője elmondta, hogy idén hozzávetőleg 6 ezren érdeklődtek a programjaik iránt, szemben a tavalyi 8 ezerrel.

A Magyar Nemzeti Múzeumba csaknem 6 ezren látogattak el, többen mint tavaly. Idén nem volt időszaki kiállítás ezen a napon, így a programok és az állandó kiállítások jelentették a vonzerőt - hangsúlyozta Kesik Gabriella az intézmény közművelődési osztályának főosztályvezetője.

A Néprajzi Múzeumban több mint 6 ezer érdeklődő vett részt a programokon. Kiemelkedően sokan voltak kíváncsiak a jövő héten nyitó kiállítás "premier" előtti bemutatójára - tette hozzá Szalmási Gabriella, a múzeum sajtóreferense.

A Kiscelli Múzeum idén kevesebb látogatót vonzott, mint tavaly. 2008-ban 5 ezren vettek részt a programjaikon, míg idén ezer és kétezer közé tehető a látogatók száma - mondta el Pálinkás Szilvia, sajtóreferens. Hozzátette, hogy ez egyrészt a rossz idő miatt lehetett, másrészt azért, mert idén szűkebb réteget vonzó, komolyzenei programokkal készültek.

Az Iparművészeti Múzeumban idén körülbelül annyi látogató volt, mint tavaly. Hozzávetőleg 8 ezren vettek részt a programokon - mondta Kollárovits Ágnes sajtóreferens. Megjegyezte, hogy az érdeklődők többsége nagyon sok időt töltött az intézményben.

A megkérdezett intézmények munkatársai kiemelték, hogy elégedettek a vendégek számával, többen kiemelték, hogy a rossz idő miatt eleve kevesebb látogatóra számítottak.

A BKV fődiszpécsere elmondta: teljes kihasználtsággal jártak a kulturális intézményeket összekötő különjárataik, sőt járatsűrítésre is volt szükség a rendezvénysorozat alatt.

A nap folyamán órákig nem volt elérhető a rendezvénysorozat programjairól részletes információt nyújtó internetes oldal.

Leghamarabb hétfőre készül el a Múzeumok Éjszakája látogatószámáról a pontos összesítés, de a becsült adatok tükrében ez a szám nem haladja meg a tavalyi, 379 ezres rekordot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!