Hiába a konvektor, a számla miatt nem mernek fűteni: állami gondozott volt, most egyedül maradt 2 kislányával

Makó - Szülők nélkül nőtt fel, most egyedül gondoskodik két kislányáról a konyhai kisegítőként dolgozó, szerény körülmények között élő makói Berecz Katalin. Egy munkatársa ajánlotta történetét figyelmünkbe - ő minden nehézsége ellenére sosem kért támogatást senkitől.

Szabó Imre

 Amikor jó egy hónapja egymagam maradtam a lányokkal, először kétségbeestem, hiszen nem volt kire számítanom. Aztán miattuk összeszedtem magam

– mondja a 25 éves makói Berecz Katalin. Akinek azért fontosabb ez még az átlagosnál is, mert ő maga biztos családi háttér nélkül, állami gondozottként nőtt fel. A két kislányt, a 6 éves Nórát és a 4 éves Csengét nagy szegénységben, mégis tisztes körülmények között, nagy szeretetben neveli. A város legszélén, a Mező utcában laknak, ahol egy apró házat bérelnek.


– Az édesapám meghalt, az édesanyámról pár évvel ezelőttig semmit nem tudtam, most sem tartom vele a kapcsolatot. Miután a nagymamám meghalt, tizenévesen Tiszaföldvárról Szolnokra kerültem. Úgy volt, hogy ott befogad egy család, de ebből végül nem lett semmi – mesélte hányattatott gyermekkoráról. Végül Szegeden lett állami gondozott, onnan pedig az egyik makói lakásotthonba került. 18 éves koráig lakott ott, aztán összeköltözött azzal a férfival, aki a közelmúltig az élettársa volt, és akiktől két kislánya született.

Állami gondozott volt, most egyedül maradt 2 kislányával a fiatal makói édesanya. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


 Katalin most konyhai kisegítőként dolgozik. A szerény fizetéséből 55 ezer forint marad, miután a bank levonja belőle azoknak a hiteleknek a törlesztőrészleteit, amelyeket a volt párja vett fel, az ő nevére. Ebből kell gazdálkodni úgy, hogy a bérleti díjat is ki tudják fizetni. Hogy volt párja mennyivel és miként fog hozzájárulni a gyerekek neveléséhez, egyelőre nem tudni.


Az egyszerű berendezésű, szerény küllemű, de tiszta, kétszobás házban ugyan konvektorok is vannak, ezeket azonban Katalin nem meri bekapcsolni, fél, hogy nem tudja majd fizetni a gázszámlát. Így egy apró kályhában gyújt be, amikor fához jut. És csak egy szobát használnak.

Állami gondozott volt, most egyedül maradt 2 kislányával a fiatal makói édesanya. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


 Amikor felkerestük a kis családot, úgy tűnt, a lányok a nélkülözésből keveset vesznek észre. Vidáman csacsogtak, játszottak, és azt sorolták, miről álmodoznak, mit szeretnének karácsonyra. Mindketten a Jégvarázs című mese rajongói, így a rajzfilm szereplőit mintázó babák után a mamusz, a pizsama, a tolltartó említésekor is hozzátették: jégvarázsosat!

Várjuk felajánlásaikat


A Lapcom Média Alapítvány idén 12 Csongrád megyei családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. Őket lapunkban is bemutatjuk, számukra várjuk felajánlásaikat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, amelyet november 17-i lapunkhoz mellékeltünk, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet munkanapokon 9 és 16 óra között. Bútort, műszaki cikket és egyéb, tárgyi adományokat csak abban az esetben tudunk fogadni, ha a támogatott családok valamelyikének ezekre szüksége van.

Csenge a képzeletbeli listához hozzátette: – Husit, mert az a kedvencem! Nóri meg azt kérdezte: akkor majd nem hidegben kell fürdenünk? Hogy miért, az akkor derült ki, amikor a fürdőszobába bekukkantottunk: itt nincs fűtés, csak egy vegyes tüzelésű bojler, amibe viszont nem is nagyon lehet begyújtani, olyan kicsi a tűztere.

A kollégáknak sem panaszkodott

Katalint a Délmagyarország Év embere díj egyik tavalyi kitüntetettje, a katonasírokat gondozó makói Sarkadi Ágota ajánlotta alapítványunk figyelmébe. Onnan ismeri, hogy egy munkahelyen dolgoznak. – Annak ellenére, hogy két kisgyerekről kell gondoskodnia, kiváló kolléga – mondja róla Ágota. – Mindennap itt van hajnalban, szorgalmasan dolgozik, hétvégén pedig alkalmi munkákat igyekszik vállalni. Fogalmam sincs, hogy tudja mindezt megoldani úgy, hogy nincs nagymama, akire számíthat – teszi hozzá. Hangsúlyozza: sosem panaszkodott neki vagy a többi kollégának, nem is kért segítséget. Ők kérdeztek rá, hogy boldogul – akkor látták először sírni.

Ma is kinyílik egy adventi ablak


A Délmagyarország–Rotary Adventen ma ismét 100 ezer forint értékű adományt vehet át egy család a szegedi rotarystáktól. Tóth Zoé és családja hűtőszekrényt kap a Hunguest Hotel Forrás–Napfényfürdő Aquapolis támogatásának jóvoltából. Az adományozó ünnepségen részt vesz Vadkerti Attila és Gindeli Panna kézilabdázó, a színpadi műsort a Vedres utcai óvoda adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!