Mélyről indult, de vallja: aki nagyon akar, ki tud törni

Mélyről indult Kolompár Ludmilla: a dorozsmai cigánytelepről költözött bérlakásba, hogy gyermekeinek jobb életet biztosítson, mint ami neki jutott. Iskolába jár, munkát keres, de azt mondja, ezzel a névvel nehéz beilleszkedni a társadalomba.

Timár Kriszta

– Három éve kaptam ezt a szociális lakást. Komfort nélkülit, de nem érdekelt. Hatalmas szerencsének tartottam, hogy öt év várakozás után sikerült, és kiszabadulhattam abból a közegből, ahol éltem – mesélte Kolompár Ludmilla. A 32 éves nő a dorozsmai cigánytelepről költözött a szegedi belvárosba. Küzdött ezért a lehetőségért, mert szeretett volna más életet három gyermekének, mint ami annak idején neki jutott.

 

– Én tudom, milyen éhesen a kukából ennivalót gyűjteni, mezítláb járni, vagy amikor megharapja a pocok a lábamat. Még iskolába is úgy jártam, hogy én mentem be magamtól, hogy tanulni szeretnék. Nagyon mélyről indultam, de hiszem, hogy aki nagyon akar, ki tud onnan törni. Főleg, ha a fia és lányai jövője lebeg a szeme előtt – hangsúlyozta Kolompár Ludmilla.

Az édesanya egyedül neveli a 14 éves Eriket, a 9 éves Ramónát és a 3 éves Jázmint.

 

– Nálunk, cigányoknál van egy olyan rossz hagyomány, hogy az anya magának szüli a gyereket. A férfiakat általában nem érdekli ez a dolog – magyarázta. Otthonukat folyamatosan csinosítgatta: először építtetett a konyhába egy kis tusolót, hogy lakáson belül tudjanak tisztálkodni, majd szép lassan fel is újíttatta a kétszobás bérleményt.

Várjuk felajánlásaikat


A Lapcom Média Alapítvány idén 12 Csongrád megyei családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. Őket lapunkban is bemutatjuk, számukra várjuk felajánlásaikat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, amelyet november 17-i lapunkhoz mellékeltünk, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet munkanapokon 9 és 16 óra között. Bútort, műszaki cikket és egyéb, tárgyi adományokat csak abban az esetben tudunk fogadni, ha a támogatott családok valamelyikének ezekre szüksége van.

– Kimaradt burkolóanyagokat használtunk, ezért van a konyhában is legalább négyféle – nevetett.


– A gyerekszobában pedig úgy lett tapéta, hogy egyszer egy építkezésen a megrendelőnek nem tetszett az eredetileg kiválasztott, így azt megkaptuk. Munkadíjat nem fizettem, azt is szívességből csinálták ismerősök. Bútoraink is hasonló módon vannak: innen-onnan kaptuk kölcsönbe.


A nőnek szüksége is van minden segítségre, hiszen állandó bevétele mindössze a három asztmás gyermek után járó kiemelt járadék: 129 ezer forint.


– Sok helyen próbálok munkát vállalni, de egyrészt szinte lehetetlen olyan munkát találni, ahol figyelembe veszik, hogy reggel iskolába, óvodába kell vinnem a kicsiket, délután pedig értük kell mennem. Másrészt nagyon nehéz beilleszkedni a társadalomba. Amint bemutatkozom, máris elutasítanak. Persze az is gond, hogy nincs meg a nyolc osztályom sem, ezért beiratkoztam az iskolába is. De nemcsak azért tanulok, hogy én könnyebben boldoguljak, hanem azért is, hogy a gyerekeknek se legyen kellemetlen az iskolázatlanságom.


Kolompár Ludmilla elmesélte, Eriket már 9 hónaposan beadta bölcsődébe, hogy dolgozni tudjon, és gondoskodjon róla.


– Aztán egyszer telefonáltak, hogy a fiam rosszul van. A mai napig nem tudom, hogy értem oda, és azt hittem, a kezemben fog meghalni. Akkor derült ki, hogy súlyos asztmás. A lányoknak is ugyanez a betegsége, ezért gyakrabban betegek az átlagnál. Összességében minden az ellen van, hogy rendes munkahelyem lehessen. De nem adom fel. Dolgozni szeretnék.

 

Amíg azonban ez nem sikerül, maradnak a szűkös hétköznapok. Az édesanya elmondta, jelenlegi bevételük kevés dologra elég. Most például kéthavi lakbérelmaradása van, így az, hogy egyszer kicseréltethesse az ablakokat – amelyek télen be is fagynak – elérhetetlen álom számára.


Előfordul, hogy enni is édesanyjához mennek át, amikor kiürül a hűtő. – Karácsonyra azért nagyon igyekszem, hogy legalább valami ajándékot tudjak venni a gyerekeknek. A lányok nem vágynak nagy dolgokra. A fiamnak vannak időnként komolyabb kérései.


Kamaszként nehezebben fogadja el, hogy nem tudunk mindent megvenni, amit szeretne. Ilyenkor mindig elmondom, örüljön annak, hogy enni tud, melegben van, és itt vagyok velük.


 

Címkék#segítség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!