London 2012 olimpia

2012.08.17. 23:15

Szegedi önkéntes a londoni olimpián

London, Szeged - Több mint négyszázezer jelentkező közül került azon szerencsések közé a szegedi, de jelenleg Londonban élő Vőneki Csilla, akik önkéntesként élték át az ötkarikás játékok élményét. Tanúja volt Ungvári Miklós cselgáncsozó sikerének – ennek örült a legjobban.

Vida-Szűcs Imre

– A protokollcsoportban magyar–angol fordítóként vettem részt a múlt vasárnap zárult londoni olimpián. Még 2010-ben jelentkeztem önkéntesnek, úgy tudom, az első körben több mint 400 ezren pályáztunk. A második rosta után „csak" körülbelül 70 ezren maradtunk – meséli [namelink name="Vőneki Csilla"]. A 30 éves szegedi lány három-négy esztendeje dolgozik az Egyesült Királyság fővárosában. Gyerekekre vigyáz, közben az Open Universityn németet tanul levelező tagozaton.

Vőneki Csilla bizonyítéka.Tényleg ott volt az olimpián. Fotó: DM/DV

Vőneki Csilla bizonyítéka. Tényleg ott volt az olimpián. Fotó: DM/DV

Kitűzőkkel, egyenruhákkal üzletelnek

Az önkéntesek természetesen nem kaptak pénzt a munkájukért, de az egyenruhájukat megtarthatták. Baseballsapkát, pólót, nadrágot, zoknit, cipőt, esőkabátot biztosítottak nekik. Csilla esőkabátját néhány amerikai szívesen megvásárolta volna, száz fontot – több mint 35 ezer forintot – ajánlottak érte, de nem adta el. Sokan kitűzőkre licitálnak az interneten, vagy csereberélnek.

Csillának az öt arénát magába foglaló, óriási méretű ExCel sportlétesítmény volt a munkahelye a játékok két hete alatt. Hét sportág – cselgáncs, boksz, súlyemelés, asztalitenisz, vívás, birkózás, tekvando – olimpikonjai küzdöttek itt. – Az időm nagy részében az úgynevezett mixed zone-ban tartózkodtam, ahol újságírók beszélgettek sportolókkal. Végig szurkoltam a magyaroknak, bár protokollosként nem nyilváníthattam ki annyira a sport iránti szeretetemet. A hazai érmek közül [namelink name="Ungvári Miklós"] cselgáncsozó ezüstjének örültem a legjobban, láttam is a mérkőzéseit. Az egyik sajtótájékoztatón a délutános magyar fiú éppen románoknak fordított, így én ugrottam be helyette, és a BBC-s interjúnál is közreműködtem. Miki rendkívül szimpatikus és közvetlen volt – mondja Csilla, aki egyszer ebédre menet [namelink name="David Cameron"] miniszterelnökkel is fényképezkedett. Az olimpia utolsó két napját a lovas sportoknak és az öttusázóknak otthont adó Greenwich Parkban töltötte. Találkozott többek között a monacói herceggel és [namelink name="Áder János"] köztársasági elnökkel.

– Kaptunk bérletet, így az olimpia ideje alatt egész Londonban ingyen utazhattunk. Kétórás utakat tettem meg a lakásomtól a helyszínig, előfordult, hogy hajnali fél ötkor keltem. A barátaimmal azt beszéltük, hogy a következő olimpiákra is jelentkezni kellene: a 2014-es téli játékokra, amelyet az oroszországi Szocsiban rendeznek, és négy év múlva Rióba, de ahhoz meg kellene tanulni valamennyire portugálul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!