Makó és környéke

2008.09.08. 22:55

Mégsem zár be a makói Tudorka Tanoda

Makó - Bár egy ideig úgy tűnt, nem folytathatja tevékenységét a hátrányos helyzetű, részben roma származású gyerekek felzárkóztatását végző, makói Tudorka Tanoda, a Nemzeti Civil Alap 1,7 milliós segítsége egy időre ismét reménysugárt kínál a további működéshez.

Szabó Imre

A Tudorka Tanoda két esztendeje indult Makón, és első kétéves ciklusa májusban ért végét – igaz, már korábban is előfordult, hogy a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok hónapokon át ingyen, ügyszeretetből oktattak délutánonként, mert a már elnyert pályázati pénz sem érkezett meg hozzájuk.

Mint korábban megírtuk, a tanodát a Maros Menti Cigányok Integrációját Segítő Szervezet vezetője, Nagyné Lakatos Julianna indította abból a megfontolásból, hogy a szerényebb körülmények között élő nebulóknak általában szükségük volna különtanárra, szüleik viszont ezt nemigen engedhetik meg maguknak.

Délutáni foglalkozás a makói Tudorka Tanodában. Fotó: DV

Délutáni foglalkozás a makói Tudorka Tanodában. Fotó: DV
A tanodát – kényszerből, mert megfelelő bérbe vehető termet nem talált – saját lakásában alakította ki, ahol a nebulókat a felkészülésben nemcsak szaktanárok segítik, de a tanoda tíz számítógépe is, amelyek révén a világhálóra is csatlakozhatnak. A gyerekeknek ráadásként kirándulásokat, szórakoztató programokat is szerveznek.

– A most megkapott, 1,7 milliós támogatás valóban lehetővé teszi a tanodának, hogy folytassa a munkáját, ám az összeg szűkössége miatt csak fél gőzzel – mondta lapunknak Nagyné. Az elmúlt tanévben 40 gyerek járt ide délutánonként, akivel 8 pedagógus foglalkozott – most a felvehető gyerekek és a pedagógusok létszáma is megfeleződik, és 300-350 óra helyett is csak a felét tölthetik majd itt a diákok. Elsősorban azok kapnak lehetőséget a képzésben való részvételre, akik korábban is itt voltak, és szorgalmukkal bizonyították, hogy érdemes foglalkozni velük. Volt olyan kislány például, aki németből kettesre állt, amikor elkezdte, az év végi bizonyítványában pedig már négyes szerepelt – mondta büszkén a tanodavezető.

A tanodában számítógépek is segítik a diákok felkészülését. A szerző felvétele

A tanodában számítógépek is segítik a diákok felkészülését. A szerző felvétele
Ahhoz azonban, hogy újra a megszokott módon működjön a tanoda az elkövetkező két évben is, becslése szerint 10 millióra volna szükség. A legnagyobb kiadást a tanárok bérköltsége és annak járulékai teszik ki – jegyzi meg. Abban bíznak, hogy nyernek azon a tanodapályázaton, amelyet hamarosan kiírnak – az induláshoz is innen kaptak annak idején 16 millió forintot.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!