Makó és környéke

2008.10.28. 20:16

Makói szobrász készítheti Fátyol Mihály szobrát

Makó - Kiss Jenő készítheti el Fátyol Mihály cigányprímás életnagyságú bronzszobrát, amit jövőre állítanak fel a Korona Szálló előtt – döntött tegnapi ülésén a makói képviselő-testület.

Szabó C. Szilárd

A grémium hozzájárult ahhoz, hogy az M43-as makói szakaszát építő szlovák Dopratsav – térítés ellenében – szállítóútként használhasson egy 2200 négyzetméteres városi területet.

Buzás Péter polgármester a tegnapi makói testületi ülés elején a kerékpárút-építés kapcsán elmondta: nemrégiben járt a Sírkert és a Kálvária utcán, ahol korábban aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a lakók a 330 millió forintos beruházás ellen, mondván, nem tudnak majd megállni a házuk előtt gépkocsival. Az tény – hangsúlyozta a város első embere –, hogy megszűnik a kényelmes parkolási lehetőség, és egy kicsivel többet kell majd sétálniuk az ott lakóknak az autójukig, de a 9 kilométer hosszú kerékpárút megépítésével sokkal biztonságosabbá válik a biciklis közlekedés a városban. Elmondta: a fórumokon végül azok is elfogadták a kerékpárút fontosságát, akiknek a háza előtt vezet az út.

Buzás álmoskönyve

„Ha villanyoszlop keresztezi a bicikliutat, az az Álmoskönyv szerint nincs jó hatással a különböző testrészekre" – ezzel az élces megjegyzéssel harangozta be Buzás Péter azt az előterjesztést, amely a kerékpárút-építéssel kapcsolatos elektromos hálózat kiváltását tárgyalta. A testület hozzájárult a Kálvin, a Liget, a Thököly, az Úri, a Vásárhelyi és az Apaffy utcai villanyoszlopok áthelyezéséhez.

A testület döntött arról, hogy ezentúl nemcsak az államilag támogatott, nappali képzésben részt vevő hallgatók, de a költségtérítéses diákok is kaphatnak Bursa Hungarica ösztöndíjat. A városatyák hozzájárultak ahhoz, hogy az M43-as makói szakaszát építő Dopratsav 2009 decemberéig szállítóútként használhasson egy 2200 négyzetméteres városi területet, amiért négyzetméterenként 500 forintot kell fizetnie a szlovák cégnek egy évre.

A képviselők engedélyezték azt is, hogy a Návay Lajos tér 10. sz. alatti társasház közös udvart és épületeket elválasztó, üres területén kerítést építsenek az ott lakók. A társasház hat lakásának az önkormányzat a tulajdonosa. Az önkormányzati bérlők és a főépület tulajdonosai között rendkívül rossz a kapcsolat. A telek és a közös helyiségek használatával kapcsolatban már többször fordultak a városhoz az ott élők, akik szerint a békés együttélés csak a telek megosztásával – kerítésépítéssel – oldható meg.

Az önkormányzat júniusban írt ki nyílt, jeligés, országos pályázatot a Fátyol Mihály makói cigányprímás születésének 100. évfordulóján, 2009-ben felállítandó szobor tervezésére és megvalósítására. 10 pályamunka érkezett. Toldi János (Fidesz) és Marosvári Attila alpolgármester elmondta: mind a makóiak, mind a Fátyol család tagjainak véleménye megegyezett a szakmai zsűri véleményével, amely az Ars longa, vita brevis (A művészet örök, az élet rövid) jeligével érkezett pályamunkát tartotta a legjobbnak.

A borítékok felbontása után Karsai Ildikó művészeti főtanácsos hirdette ki az eredményt. E szerint Kiss Jenő makói szobrászművész – aki a Pulitzer-szobor alkotója is – készítheti el a cigányprímás életnagyságú bronzszobrát, amelyet vagy jövő nyáron, vagy Fátyol Mihály századik születésnapján, 2009. szeptember 19-én avatnak fel a Korona Szálló előtt. A szoborállításra bruttó 10 millió forintot különített el az önkormányzat.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!