Makó és környéke

2013.04.22. 22:30

Vállalkozók őrzik a Pulitzer-díj rangját

Makó - Kettősség jellemzi a napokban meghirdetett makói ifjúsági Pulitzer-díjat: miközben az évek során rangos szakmai elismeréssé vált, a minisztériumi támogatás megszűnése miatt a vele járó jutalom szerényebb lett – most helyi vállalkozók adják össze a pénzt.

Szabó Imre

Molnár László Makó híres szülötte, Pulitzer József emléktáblájánál. Fotó: Szabó Imre

Molnár László Makó híres szülötte, Pulitzer József emléktáblájánál. Fotó: Szabó Imre2007-ben hirdették meg először azt a fiatal újságíróknak kiírt pályázatot, amelynek győztesei Pulitzer Szülővárosának Díját, közkeletű nevén az ifjúsági Pulitzer-díjat nyerhetik el. Az elismerést a makói születésű sajtócézár tiszteletére alapította a város, és mint a Pulitzer-örökség mentora, [namelink name="Molnár László"] önkormányzati képviselő meséli, az ötlet mellé állt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és az akkori művelődésügyi minisztérium is. Így a pályázatot az első néhány évben a fővárosi MÚOSZ-székházban hirdették meg, és a két kategória győztese, azaz egy-egy középiskolás, illetve egyetemista pályázó a makói főtéren álló Pulitzer-mellszobor kicsinyített mása mellé fél-félmillió forintot is kapott a díjátadót kísérő szakmai fórumon. Volt olyan év, amikor az amerikai nagykövetség is szponzorálta az eseményt.

Ma már egészen más a helyzet. A pályázati felhívást idén egyszerűen a makói Pulitzer-ünnepség keretében, az egykori szülőháznál jelentette be Molnár László, egyedül. Az átadó ünnepséget és a konferenciát várhatóan a maga erejéből rendezi meg a város, s mivel a kulturális tárca évekkel ezelőtt kihátrált a díj mögül, a vele járó pénzjutalom összegét is helyi vállalkozók adják össze évről évre. Most is várják a támogatókat.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A szűkösebb anyagi helyzet egyúttal azt is jelenti, hogy a pénzdíj kevesebb, legutóbb is már csak 100 ezer forintos jutalmat adtak a Pulitzer-szobrocska mellé. Molnár László azonban azt mondja, így is érdemes jelentkezni: az elismerés az évek során komoly szakmai rangot vívott ki magának, több egykori díjazott vezető állásban dolgozik a médiában, s ebben szerepe van annak is, hogy egy önéletrajzban jól mutat az ifjúsági Pulitzer-díj.

Tavaly 38-an jelentkeztek, összesen 91 írást küldtek be – idén augusztus 30-áig lehet a pályamunkákat beküldeni a makói polgármesteri hivatalba. A díjkiosztó október 29-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!