Makó és környéke

2013.10.09. 22:14

Bontják a szúnyogtábort

Makó - Bontják a Maros-parton lévő, annak idején szúnyogtábornak becézett egykori úttörőtábor főépületeit. Környezetvédelmi oktatóközpont lesz a helyén – a lepusztult szállások helyett megálmodott Tarzan-házakra viszont még várni kell. <br>

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Aki mostanában jár a Maros-parton, láthatja: lebontották az egykori úttörőtábor főépületeit. Mint megírtuk, a sokakban fiatalkori emlékeket ébresztő épületegyüttes az utóbbi évtizedekben lepusztult, de így is népszerű volt: többek között veteránjármű-találkozót, zenei és gasztronómiai fesztivált rendeztek itt. Mint a városházán megtudtuk, oktatóközpont épül itt egy magyar–román uniós pályázatnak köszönhetően. Ez a környezeti neveléssel és környezettudatos magatartással, természet- és környezetismereti témákkal kapcsolatos előadásoknak ad majd otthont. Ráadásul maga az épület is környezetbarát szempontokat figyelembe véve épül fel. A kivitelező az Iványi Építőmester Kft., a beruházás összege nagyjából 160 millió forint, amelyből a pályázati támogatás 150 millió.

Oktatóközpont lesz az úttörőtáborból. A szerző felvétele

Oktatóközpont lesz az úttörőtáborból.
A szerző felvétele

Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, mi lesz a volt szúnyogtábor területén lévő szálláshelyekkel. Mint korábban megírtuk, a város elképzelése az volt, hogy összesen 40 szálláshelyet létesít, méghozzá különleges megjelenéssel: afféle Tarzan-házakat kell elképzelnünk, amelyek oszlopokon állnak, az épületeket pedig fahidak kötik össze, sőt teraszuk is lesz. Ez egyébként a Maros-parton praktikus megoldás, hiszen a folyó időről időre kiönt – a diáktábor még meglévő szállásai és az itteni üdülők többsége is lábakon áll. A Tarzan-házak megépítésére benyújtott 196,6 milliós támogatási kérelmet viszont elutasították, így a beruházásra az önkormányzat más pályázati forrást keres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!