Makó és környéke

2013.10.02. 21:31

Kétélű pallos a palotai határból

Csanádpalota - A tatárok pusztítása elől rejthették el a 13. században azt a kétélű pallost, amelyet Csanádpalota határában, az M43-as autópálya régészeti feltárása közben találtak meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei.

Munkatársunktól

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Értékes régészeti leletek kerültek elő nemrégiben Csanádpalota határában, egy bányaterületen, ahol az M43-as autópálya régészeti feltárását végző szakemberek több temető- és településrészletet tártak fel – tájékoztatta lapunkat a Móra-múzeum sajtóreferense, [namelink name="Medgyesi Konstantin"]. A legjobb állapotban megmaradt leletek a tatárjárás korából származnak: egy kétélű pallost, egy lóvakarót és egy sarlót is találtak, melyeket minden valószínűség szerint a 13. században rejthettek el a környéken pusztító tatárok elől. Szintén ebből a korból bukkantak rá két összekötözött végtagú csontvázra – az egyik deréktáján IV. Béla-kori pénzérmékre is ráleltek.

Több temetőrészletet is feltártak a régészek. Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Több temetőrészletet is feltártak a régészek.
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A feltárás során további értékes leletek kerültek elő korábbi időszakokból. A Kr. e. 3–2. századból származó kelta sírokban bronzfibulákat, vaskéseket, bronz láncszemeket és egyéb vastárgyakat találtak. Emellett érdekes állatáldozatok is napvilágra kerültek: egy keskeny árokban ló-, birka- és tehénkoponyák bukkantak fel – nem tudni, az állatok többi csontjával mi történhetett. A Kr. u. 2–3. században élt szarmaták idejéből gazdagok sírjait tártak fel, ezeket azonban az évszázadok során a sírrablók kifosztották, és a csontokat is széthányták. A szegényebb sírok viszont szerencsére érintetlenek maradtak. Ezekből túlvilági útravalót tartalmazó díszedények, fibulák, gyöngyök kerültek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!