Makó és környéke

2013.10.23. 21:31

Száz éve született az 56-os kapitány

Makó - Mint hosszú ideje minden évben, most is azzal kezdődött az emlékünnepség október 23-án Makón, hogy megkoszorúzták a város 56-os rendőrkapitányának emléktábláját. Fazekas Lajos, aki a forradalmárok mellé állt, és akit ezért a bukás után meghurcoltak, száz esztendeje született.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Karakán, talpig becsületes ember volt – így emlékszik Makó 56-os rendőrkapitányára [namelink name="Halmágyi Pál"] múzeumigazgató, aki a kilencvenes évek elején, nem sokkal a rendszerváltás után interjút készített Fazekas Lajossal. A felvétel mindmáig megvan nála, több tanulmányban, cikkben idézett belőle, de a nagy összegzést, mint mondja, eddig nem volt alkalma megírni. A történész szerint Fazekas Lajos abszolút pozitív figura, és jogos, hogy díszpolgári címet kapott. Hozzáteszi: szerinte jó lenne a mai Teleki utcának azt a szakaszát, ahol az egykori rendőrkapitányság épülete áll, róla elnevezni. Ez még adminisztrációs problémákkal sem járna, hiszen ezen a szakaszon lakóházak nincsenek, a névváltozás senkinek sem okozna gondot.

Fazekas Lajos emlékezete

A forradalom makói rendőrkapitányát a rendszerváltás után rehabilitálták: előbb alezredessé, majd ezredessé léptették elő, Makó első szabadon választott képviselő-testülete pedig hálája jeléül 1994-ben díszpolgári címet adományozott neki. Emléktáblája 2007 óta látható az egykori rendőrkapitányság épületének falán.

A város történetét a világhálón rögzítő Wikipédia-szócikk így ír róla: Makó rendőrkapitánya, Fazekas Lajos a szabadságért küzdő diákok, munkások oldalára állt, a rendőrség előtt fegyvertelenül fogadta a tüntetőket, és jóváhagyta, hogy a rendőrök és a nemzetőrök együtt óvják a nyugalmat. Jórészt neki köszönhető, hogy semmilyen atrocitás nem történt a településen a forradalom során. Halmágyi Pál ehhez hozzáteszi: rendőri vezetőként még arra is volt gondja, hogy beosztottai közül azokat, akiket a forradalmi tömeg nem látott szívesen, átirányította a megyeszékhelyre – így tulajdonképpen őket is megóvta az atrocitásoktól. Más kérdés, hogy a forradalom leverését követően mindezért köszönet helyett egy életen át tartó meghurcoltatás jutott neki osztályrészül. Mint azonos nevű, rendező-operatőrként ismert fia mondja, a karhatalmisták rögtön a bukás után megverték, majd halálra, később nyolc évre ítélték – végül egy ügyvédi bravúrnak köszönhetően kevesebb mint két év letöltése után hazatérhetett. Építőipari segédmunkásként, majd raktárosként dolgozott, végül irodából ment nyugdíjba.

A hányattatásokból természetesen fiának is kijutott, aki a forradalom idején volt gimnazista, és a diáktüntetés egyik szervezője: kecskeméti rokonoknál húzták meg magukat, a középiskolát is félig-meddig illegálisan folytathatta csak, és a kitűnő érettségi ellenére nem felvételizhetett az orvosi egyetemre – volt bányász és bárzongorista is, végül tehetsége révén eljuthatott a színművészeti főiskola rendezői szakára. A nézők számára legismertebb munkája a Kisváros című népszerű sorozat, de forgatott Makón is, 56-os élményeiről. Azt mondja, egész életét meghatározta az édesapja, és nagyon büszke rá. Azt az ötletet pedig, hogy viselje utca is édesapja nevét, meghatónak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!