Makó és környéke

2013.11.25. 18:13

Forgó két lovon ül egyszerre

Makó - Édesapja tanácselnökként a könyvtár és a múzeum felépítésében játszott fontos szerepet, Forgó Gézát pedig a napokban a két, összevont intézmény igazgatójává választotta meg a makói képviselő-testület. A fiatal muzeológus hobbija a kerékpározás és a fotózás.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A József Attila nevét viselő, január óta egy intézményként működő városi könyvtár és múzeum új igazgatója, [namelink name="Forgó Géza"] (48) lapunk olvasói számára régóta ismerős lehet. Az utóbbi időben megírtuk róla például, hogy éjszakai kerékpártúrát szervezett a város értékeinek bemutatására, de azt is, hogy rejtvénnyel egybekötött interaktív kiállítást rendezett azokból a fotóiból, amelyeket közismert épületek, szobrok apró részleteiről készített. Úgy jelentkezett Mátó Erzsébet utódjául, hogy mind könyvtárosként, mind történészként rendelkezik diplomával. Megjegyzi: elődje, akinek hálás eddigi munkájáért, nagyon magasra tette a lécet, így a feladat izgalmas szakmai kihívást jelent számára.

Forgó Géza megjárta a múzeumi ranglétrát, gyermekkorától rendszeres könyvtárlátogató. Fotó: DM/DV

Forgó Géza megjárta a múzeumi ranglétrát, gyermekkorától rendszeres könyvtárlátogató.
Fotó: DM/DV

Forgó Gézának a József Attila Múzeum volt az első munkahelye, ahol végigjárta a ranglétrát: éppúgy volt teremőr, mint kiállításrendező. A gondjaira bízott összevont intézményről azt mondja, úgy fogja vezetni, hogy mindkét tagja megőrizze szakmai önállóságát, hiszen a város meghatározó kulturális műhelyei. A korábbinál is jobban szeretné összehangolni a könyvtár- és múzeumpedagógiai munkát, a kiállításokat. Elképzelései szerint a múzeum a nagyobb, szakmai jellegű tárlatok otthona lehetne, a könyvtár viszont még több helyi alkotónak kínálhatna bemutatkozási lehetőséget. Ami a múzeumot illeti, a gyűjtés, az értékőrzés mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell kapnia annak, ami látványos – a bemutatók ugyanis turisztikai vonzerőt is jelentenek. A könyvtár pedig mára bibliotékából modern információs központtá alakult át, s ezt érdemes erősíteni. A könyvtár irányításában egyébként számít Galamb Katalinra, aki vele együtt pályázott a posztra, s akit kiváló szakembernek tart.

Családi szálak
Forgó Gézát családi szálak is fűzik mind a könyvtárhoz, mind a múzeumhoz. Édesapjának, Forgó István egykori tanácselnöknek nagy szerepe volt a könyvtár és a múzeum felépítésében. Édesanyja ráadásul könyvtárosként dolgozott, s ő gyermekkorától gyakran megfordult az intézményben, így az ott dolgozók közül nagyon sok mindenkit eleve ismer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!