Makó és környéke

2014.06.30. 22:47

Szegény iskolát a Norvég Alap is húzza

Makó - Kabátban is tanultak már a makói Galamb József szakképző iskola diákjai, mert évek óta rossz a fűtés. Az intézmény összespórolta a pénzt egy norvég alapos pályázatra, ráköthetnének a városi távfűtőrendszerre, de a norvég állam felfüggesztette az alap kifizetéseit.

Bakos András

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Még több makói házban legyen távfűtés, ezt szeretné elérni a város önkormányzata. A termálvízzel működő, ezáltal olcsóbb rendszerre megéri rákötni azoknak, akik gázzal fűtenek. A múlt hét szerdai képviselő-testületi ülésen [namelink name="Marosvári Attila"] alpolgármester arról tájékoztatott, hogy intézményekkel tárgyaltak, így a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolával, amely szívesen kötne rá a városi rendszerre.

Készül egy norvég alapos beruházásra, amelyből megoldhatnák a csatlakozást. Az egyeztetés mégis félbeszakadt, mert a Norvég Alapok egy részének kifizetéseit május 9-én felfüggesztette a skandináv állam kormánya.

Norvégia, Lichtenstein és Izland az úgynevezett Norvég Alapok révén több országot támogat 12-féle alapon keresztül. 2009 és 2014 között Magyarország mintegy 40 milliárd forint lehívására jogosult, ennek több mint 10 százalékát már kifizették. A magyar kormány idén januártól az alapok legtöbb ágának lebonyolítását a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Ez – a norvégok szerint – ellentétes az egyezményekkel, ezért döntöttek a felfüggesztés mellett. Ez addig marad így, amíg nem tudnak megállapodni.

Az előzmény: [namelink name="Lázár János"], a Miniszterelnökséget vezető miniszter – és Makó országgyűlési képviselője – még államtitkárként arra kérte a norvégokat, állítsák le az említett alapok közül az egyik, a Norvég Civil Alap támogatásait, mert szerinte ennek elosztásával olyan alapítvány foglalkozik Magyarországon, amely az LMP-hez kötődik, így Norvégia „gyakorlatilag egy ellenzéki pártot támogat". A norvégok ezt nem így látták. Májusban a civilszervezeteket támogató alapok kifizetéseit nem is függesztették fel, csak a többit.

Ebbe a többibe tartozik a makói pályázat, amelyről most nem tudott új információt adni az iskola. Amely nagyon szerencsétlen, ami a fűtését illeti: a 12 gázkazánt évek óta bütykölni kell, megtörtént, hogy a diákok kabátban tanultak. Új biomasszakazánokat szeretett volna az iskola, de a hozzájuk tartozó nagy kéményt – a fürdő közelsége miatt – nem engedélyezte Makó főépítésze. Egyeztetni kellett a várossal.

Ezt hátráltatta, hogy az iskola az elmúlt ciklusban háromszor cserélt gazdát. A megyei önkormányzattól átvette az állam, annak intézményfenntartó központja nem nagyon ért rá ilyen ügyekkel foglalkozni. Aztán jött a KLIK, végül pedig az agrárminisztérium lett a fenntartó. Az intézmény mostanra meg tudott spórolni 35 millió forint saját erőt az épület teljes energetikai korszerűsítését szolgáló, 230 milliós norvég alapos pályázatra.

Arról, hogy ez a pénz mikor lesz elérhető, egyelőre nincs hír. A két állam közötti vita [namelink name="Csepreghy Nándor"] államtitkár szerint néhány hónap alatt tisztázható. A helyzetet bonyolítja, hogy miután kiderült, a civil alapos pénzből kormány elleni tüntetést is finanszíroztak, Csepreghy azt mondta, nem elképzelhetetlen, hogy sikkasztás miatt feljelentést tesz a magyar kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!