Makó és környéke

2014.12.28. 21:32

Újra áramot szeretne az apátfalvi Koszta Józsefné

Apátfalva - Szó szerint gyertyafényes volt az apátfalvi Koszta Józsefné karácsonya, ugyanis az áramszolgáltató októberben kikapcsolta a rendszerből – az asszony állítja: önhibáján kívül.

Szabó Imre

Az 56 éves [namelink name="Koszta Józsefné"] Apátfalva szélén, a töltés lábánál futó Maros utcában lakik egy kis vályogházban – egyik unokája is vele él. Jelenleg közmunkás, éppen képzésen vesz részt. Az áramszámlák fizetésében hátraléka nem volt. Problémái akkor kezdődtek, amikor két évvel ezelőtt a régi, 25 éves villanyórát lecserélték otthonában egy új digitális készülékre. Ezzel több gond is volt: előfordult, hogy irreálisan magas, több mint 30 ezres fogyasztást mért, ráadásul időről időre kicsapta a biztosítékot. Idén szeptemberben ezért Kosztáné kérte az áramszolgáltatót, hogy vizsgálják át a berendezést és a ház vezetékeit.

Végleg áram nélkül marad az apátfalvi Kosztáné? A szerző felvétele

Végleg áram nélkül marad az apátfalvi Kosztáné?
A szerző felvétele

Amit találtak, azon ő lepődött meg a legjobban – kiderült ugyanis, hogy a padláson valaki korábban megbontotta a befutó vezeték gégecsövét, ami szabálytalan vételezésre, azaz áramlopásra utal, és mellesleg tűzveszélyes is. Kosztáné azt mondja, erről fogalma sem volt. „Legalább 10 éve nem jártam a padláson. Fel sem tudok menni, rossz a lábam. De egyébként is: ha loptam volna az áramot, szólok én a DÉMÁSZ-nak, hogy nézze át a vezetékeket?" – mondja a logikusnak hangzó ellenérvet. Megjegyzi: néhány évvel ezelőtt, amikor el volt törve a lába, több mint fél évig nem volt otthon, és albérlők használták a házat, egy román házaspár. Esetleg ők nyúlhattak az áramhoz, de tőlük ezt már nem tudja megkérdezni, mert nem hallott felőlük, amióta ők kiköltöztek, Kosztáné pedig visszatért.

Ami biztos: a társaság leszerelte a villanyórát, a házat lekötötte a hálózatról, és kiküldött egy csekket 250 ezer forint kötbérről. Ezt ő kamatmentes önkormányzati hitelből szerette volna rendezni, utóbb azonban kapott egy levelet, ami szerint ezt elengedték neki. Így már csak – gondolta – vissza kell köttetnie az órát, ami egy szakember kalkulációja szerint közel 50 ezer forintba kerülne. Ehhez képest viszont kapott egy újabb csekket 296 ezer forintról. Számára rejtély, hogy ez miről szól. Kosztáné mindenesetre azt mondja, akár ezt is hajlandó volna megfizetni mondjuk 20 ezer forintos részletekben – ugyanakkor egy levélben az EDF-DÉMÁSZ azt írta neki, „a csatlakozóvezeték költsége, valamint a fogyasztásmérő telepítése a rendszerhasználót terheli, erre azonban részletfizetési lehetőséget nem tudunk biztosítani".

Vajon lehet-e találni valamilyen megoldást arra, hogy újra legyen nála áram? Kérdéseinkkel – még karácsony előtt – megkerestük az EDF-DÉMÁSZT is. Választ egyelőre nem kaptunk, de ha megérkezik, visszatérünk az ügyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!