Makó és környéke

2015.01.14. 18:40

Csongrád megye 2014-ben: Makó

Összegyűjtöttük, mi minden történt Makón 2014-ben.

Munkatársunktól

Február

9.: A szentesi születésű Gáspár Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész kapta a Páger-díjat Makón a Hagymaházban. A kitüntetett többször dolgozott együtt Páger Antallal, akit filmszínészként világklasszisnak tart.

Március

3.: Elhallgatott a Radio Ice, így – miután februárban az Árkádia Rádió is beszüntette műsorának sugárzását – a városban nem maradt helyi rá-
dióstúdió.

Május

10.: 315. születésnapját ünnepelte Makó, az ünnepségsorozat keretében többek között felavatták az ifjúsági sportpályát és a makói gyógyvíz és gyógyiszap kutatójának, Batka Istvánnak a szobrát.

Június

5.: Elindult a makói mozi, amely vetítéseit a Hagymaházban tartja. Ugyanazt a 3D-s moziélményt nyújtja képben és hangban, amit a megyeszékhelyen működő filmszínházak. A vetítőgép és a különböző kiegészítő berendezések 20 millióba kerültek.
27.: Felavatták az új ifjúsági klubot. A Deák Ferenc utcai egykori szolgáltatóház egy 639 négyzetméteres részén a Fiatalokért Gyermek és Ifjúsági Egyesület (FIGYI) 46 millió forintot nyert az átalakításra.

Szeptember

4.: Átadták az egykori neológ zsinagóga és a valamikori helyi zsidó közösség emlékművét. A Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület 10 milliós pályázati támogatásához a város 1 milliót adott – a 13 milliós beruházáshoz szükséges további pénzt adományozók biztosították.
12.: Megnyílt a Hotel Glorius, Makó első 4 csillagos szállodája. 37 szobás lett, és összesen 80 fő elszállásolására alkalmas; a vásárhelyi Bodrogi Bau Kft. egyik leányvállalata a megvásárlásra és a felújításra 699,5 milliót költött.
17.: Befejeződött a 14 milliárd forintos szennyvízberuházás, aminek köszönhetően a városban és az öt szomszédos községben a csatornázott háztartások aránya hatszorosára, 2342-ről több mint 16 ezerre nőtt. Makón az utak 90 százaléka új burkolatot is kapott.

Makó első 4 csillagos szállodája, a Hotel Glorius. Fotó: Karnok Csaba

Makó első 4 csillagos szállodája, a Hotel Glorius. Fotó: Karnok Csaba
Október

9.: Egy országos, 10,2 milliárdos program keretében megkezdődött a Földeáki úti egykori, régen lezárt szeméttelepen a rekultiváció, azaz a hulladék ártalmatlanítása és a terület visszaadása a természetnek.

November

5.: Bezárt a város legelegánsabb étterme, a Korona. A tartozást felhalmozó eddigi bérlőnek lejárt a szerződése, nem rendezte a számlát, nem újította meg a jogviszonyt.
14.: A város környékén 10 ezer hektár került víz alá vagy maradt sáros annyira, hogy nem lehetett művelni. Sok helyütt elmaradt a kukorica, a napraforgó betakarítása, az őszi búza vetése, a talaj-előkészítés. A becsülhető kár 2 milliárd forint.
26.: Az új városvezetés új embereket nevezett ki az önkormányzati cégek élére: egy évre Nagy Nándort választották a kommunális nkft., illetve Márton Imrét a sportcsarnok és Gajda Ferencet a Hagymaház élére. Utóbbit azóta felmentették a munkavégzés alól.

Belvíz az épülő M43-as autópálya mellett. Fotó: Karnok Csaba

Belvíz az épülő M43-as autópálya mellett. Fotó: Karnok Csaba
December

8.: Élettel telt meg a polgármesteri hivatal előző városvezetés által lezárt főépülete: ide költözött a Hollósy Kornélia utcából a járási hivatal, így könnyebb lett az ügyek intézése.
24.: Kiégett a makói Kálvin utcában egy ötödik emeleti panellakás. A benne lakó családot az idősgondozó házban helyezték el az ünnepek idejére – összefogott értük Makó, rengetegen hoztak nekik adományokat. Azóta kaptak egy önkormányzati bérlakást a várostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!