2015.11.20. 20:03
Maroslelének bejött az olajüzlet
Maroslele - Egy áruházlánc szegedi üzletével tárgyal a maroslelei étolajüzem, amely eddig vásárokon kínálta, kisebb üzletekben forgalmazta tök- és napraforgóolajait. Ez új helyzet: lehet-e egy közfoglalkoztatottaknak kitalált munkából piaci vállalkozás?
Amit lehet, kisajtol étolajkészítő üzeméből a maroslelei önkormányzat. A 2012-ben 65 millió forintból, 95 százalékos uniós támogatással épített központ azért jött létre, hogy a Start-programban, bérelt földön, a 30-40 közfoglalkoztatott által megtermelt tök magjából étolajat készítsen és palackozzon. A kisüzem a kezdetektől úgy működött, mint egy igazi vállalkozás. Azért, hogy a gépek kihasználtsága minél jobb legyen, napraforgóból is sajtol olajat. Amikor az időjárás miatt tönkrement a töktermés, az üzem máshonnan vett sajtolnivalót, olyan sokan hiányolták az olajat.
[namelink name="Skultéti Aranka"] agrármérnök, a háromfős üzem vezetője most arról számolt be, hogy az idei évtől bővült a termékpaletta, mákból, szezámmagból és lenmagból is készítenek olajat. Ehhez már vásárolják az alapanyagot. Speciális fűszerezett napraforgóolajat is készítenek. A tökmagból lisztet őrölnek, fokhagymát is dolgoz föl az üzem. Most bővítik az épületet, fűszerpaprika feldolgozására készülnek, ezt pedig külön helyiségben kell mosni-darabolni, szárítani, őrölni, csomagolni. A napraforgóolaj préselésekor keletkező pelletnek is találtak piacot, állati takarmány készül belőle. A lelei olaj iránti kereslet állandó, mert egyre többen kísérleteznek otthon új ételekkel, salátákkal.
– Makót elég jól ellátjuk, a portékatárban árulják a termékeinket, emellett járok kézművesvásárokra, legutóbb Budapesten a közfoglalkoztatási kiállításon, Hódmezővásárhelyen az Ízök Fesztiválján voltunk, az Őszi Tárlat melletti kézműves kirakodóvásárban is, Szegeden pedig a Bödön Piacra járok – mondja Aranka. – Most Szegeden a reformétkezéssel foglalkozó üzletekkel vesszük föl a kapcsolatot, és tárgyalunk egy áruházlánc egyik üzletével is. Megállapodást még nem kötöttünk, de annak semmi akadálya, amit kértek: hogy rendezzünk kóstoltatást.
Már a lelei üzem átadásán előrebocsátotta Martonosi György polgármester, hogy az üzemet – amelynek hivatalosan Kereskedelmi és Gazdainformációs Központ a neve – idővel szívesen átadnák magánvállalkozásnak vagy egy gazdaszövetkezetnek. Most arról van szó, hogy ha komolyra fordul a dolog, az önkormányzat cége vehetné át az üzemeltetést.
– A tökmagolaj piacán kezd élesedni a verseny. Országszerte mind többen foglalkoznak vele, és persze előnyben van az, aki olcsóbb munkaerővel dolgozik – mondta lapunknak a csákánydoroszlói Horváth István, akinek cége húsz éve foglalkozik hidegen sajtolt tökmagolajjal, tisztán piaci alapon. – Igazán mégsem ez a körülmény döntő, hanem a minőség. Ahol ezt hosszú távon garantálni tudják, az az üzem megél, függetlenül attól, hogy önkormányzat vagy magáncég működteti.