Makó és környéke

2016.01.27. 11:46

Várják az egészséges vizet

Makói járás - Hamarosan a csapból és a közkifolyókból is egészséges ivóvíz folyik majd azokon a Makó környéki kistelepüléseken, ahol jelenleg a megengedettnél magasabb az arzéntartalom. A lakosok kíváncsiak várják, milyen lesz az új víz íze.

Kozserán Beáta

Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros és Csanádalberti lakossága néhány hét múlva a nagyéri új kútról kapja az egészséges ivóvizet. A beruházás már elkészült, jelenleg a vízminőséget vizsgálják. Ha minden eredmény jónak bizonyul, működhet az új kút. Aki addig az uniós normáknak megfelelő vizet szeretne inni, a Honvédelmi Minisztérium által telepített kék konténerekből viheti.


Radó Tibor, Pitvaros polgármestere elmondta: tapasztalataik szerint nagyon kevesen isszák a konténeres vizet. A többség a régi ízekhez ragaszkodik. Pitvaroson csak minimális mértékben tér el az ivóvíz minősége az uniós értékektől, az emberek nem tartanak attól, hogy károsítja az egészségüket. – Tavaly közel 2 millió forintba került a kék konténer áramellátása. A költséget utólag megkaptuk a Belügyminisztériumtól – folytatta a településvezető.

 A nagyéri Szabó Sándor a közkifolyóból hordja haza a

A nagyéri Szabó Sándor a közkifolyóból hordja haza a „kékkúti" ivóvizet. Szereti az ízét.

Fotó: Kovács Erika

Nagyér vize jelenleg is megfelelő, bár nem mindenki kedveli az ízét. – A nyolcvanas években még az artézi kútról kaptuk a vizet. Nagyon szerettem – mesélte Kiss István. – A 90-es években kapott a falu új kutat, jelenleg is az működik. Ez a víz nekem nem jött be. A főzéshez azt használjuk, de ásványvizet iszunk. Nem bánom, hogy a jövőben új kútról kapjuk a vizet. Remélem, olyan ízű lesz, mint a hajdani volt.


Szabó Sándor ugyancsak Nagyéren lakik. – A mi házunknál nincs vezetékes víz, a közkifolyóhoz járok – mutatta a két ötliteres flakont. Elégedett a víz ízével, de kíváncsi, milyen lesz az új kút kincse.


Csongrád megyében összesen 11 ivóvízminőség-javító program zajlik, ezek többsége már a műszaki átadáson is túl van. A Mórahalom és térsége, a Csongrád és Csanytelek, valamint a Tisza–Maros és Térsége Ivóvízminőség-javító Programokon még dolgoznak a kivitelezők. Szeverényi Györgytől, az Alföldvíz Zrt. műszaki igazgatójától megkérdeztük, mi lesz a korábbi kutak sorsa. Néhányat megszüntetnek, a többi pedig tartalékként vagy üzemelő kútként megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!