Makó és környéke

2016.04.08. 16:00

Matrica lett a gravírozásból - nem is bírta sokáig a makói emlékmű

Alig másfél év alatt méltatlan állapotba került az az alkotás, amely az egykori makói zsidóság emlékét hivatott őrizni. A városházán azt ígérték, két héten belül rendbe hozzák.

Sz.I.M.

A maga nemében különleges emlékművön már néhány hónappal az avatás után látszott, hogy állapota romlik. Egy 2,3-szor 2 méteres, 60 centi széles fekvő hasáb formájú, grafitszürke üvegtestről van szó, amelynek elején a lerombolt neológ zsinagóga homlokzati képe látható, belsejében pedig szimbolikus kőhalom. A Csanád vezér téren található, annak a helynek a közelében, ahol az épület állt.


A gondot a belső párásodás okozta, ami miatt az elülső üveglapra belülről ragasztott, a sziluettet megjelenítő matrica elkezdett leválni – pedig eredetileg úgy volt, a sziluettet belegravírozzák az üveglapba. Mostanra az üveg oldalsó szélein néhol tíz centinél is szélesebben látni a leválás nyomait.

Matrica lett a gravírozásból - nem is bírta sokáig a makói emlékmű. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA


Az emlékjelet egyébként a makói zsidóság hagyományait ápoló Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület – azóta baráti társasággá alakult – kezdeményezésére, 2014-ben, a neológ zsinagóga átadásának 100. és a holokauszt 70. évfordulóján állították a lerombolt templom és a valaha volt izraelita közösség tiszteletére. Megálmodója a helybeli grafikus, [namelink name="Karsai Ildikó "]volt, a kivitelezésre egy művészekből álló csoport kapott megbízást. A terv megvalósításához az egyesület 10 millió forintos központi pályázati támogatást kapott, segített a város is egymillióval – a 13 milliós beruházáshoz szükséges további pénzt civil adományozók biztosították.


Az ötletgazda egyesület megpróbálta elérni, hogy a hibát a kivitelezők javítsák ki, majd miután nem jártak sikerrel, az emlékjelet átadták a város önkormányzatának, jelezve természetesen a problémát is. A városházán most jó hírrel szolgáltak érdeklődésünkre: sikerült megállapodniuk arról, hogy az elülső lapra két héten belül az eredeti elképzeléseknek megfelelő technológiával viszik fel a neológ zsinagóga képét, méghozzá anélkül, hogy ez a városnak pénzébe kerülne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!