Makó és környéke

2016.08.25. 16:30

Házat vett az ötgyermekes pitvarosi család

160 négyzetméteres házat vettek Királyhegyesen Balogh Eszterék, akik nemrég még attól féltek, hogy elveszik tőlük az öt gyermeküket. Azt mondják, a faluban nemcsak házra, otthonra is találtak.

Kovács Erika

– Kívül nem annyira szép, de belül igen! – futott elénk [namelink name="Balogh Eszter"] és férje, Tibor legnagyobb fia, Zolika. – Ez a ház ötszobás. Háromba költöztünk be, kettőt fel kell újítani. Jövőre meglesz az is – mondta a családanya. Olvasóink már ismerik a család történetét. Júliusban Pitvarosról írtak levelet a Délmagyarországnak (2016. július 22.: Elveszik a gyerekeket, ha nem kapnak albérletet). A héttagú családnak az uzsoramaffia elől kellett Örkényből, korábbi lakhelyükről menekülnie.


Diósdon, a családok átmeneti otthonában húzták meg magukat, de a férjet a szenvedélybetegsége miatt kitiltották onnan. Csongrád megyébe költöznek, mivel a férj édesanyja is itt él családjával. Pitvaroson maradtak az anyós kétszobás, rozzant házában, ahol összesen tízen laktak.


A családsegítőktől ultimátumot kaptak: ha nem javítanak a lakáskörülményeiken, elviszik a gyerekeket. A lapunkban megjelent cikk nyomán több felajánlás is érkezett. Balogh Eszterék egy derekegyházi tanyás gazda ajánlatát fogadták el. A család egy hét után otthagyta a tanyát. Aztán nagyot fordult velük a világ. Egy ismerősük ajánlotta a figyelmükbe az eladó királyhegyesi házat.


– Megnéztük, és egyből beleszerettünk. A 160 négyzetméteren vígan elférünk heten. Kitti és Mirtill közös szobát kapott. Zolika külön van. A szülői hálóban pedig velünk alszik a két legkisebb, Pisti és Molli. Az előtérben kandalló is van. A fürdőszoba hatalmas. A konyha amerikai stílusú. Mindenütt boltívek vannak. Az előtér is fedett, ott most étkezőt alakítottunk ki. Akkora ez a ház, hogy néha kiabálunk a másiknak, hogy hol is van, mert nem találjuk – vezetett bennünket körbe Balogh Eszter.


– Mindez másfél millió forintba került – tette elénk az adásvételi szerződést. – Nem kellett belefizetnünk semmit. Havi részletfizetést kaptunk. Két évig 40 ezer a havi törlesztőrészlet, utána pedig 20 ezer. 2020 márciusában már teljesen a miénk lesz a ház – mondta. Az ingatlan korábbi tulajdonosára jótevőként gondolnak, amiért maga ajánlotta fel a részletfizetést.


Megkérdeztük, tudják-e majd fizetni a részleteket, hiszen a család anyagi gondokkal küzdött. Az előző havi családi pótlékhoz sem jutottak időben hozzá. Balogh Eszter elmondta, mára ez rendeződött. A férje napszámba jár, napi 6-8000 forintot visz haza. Már a téli időszakra is megvan a munkája. Az ötgyermekes családanya arról is beszélt, hogy a téli tüzelő beszerzésében egy alapítvány lesz a segítségükre.


– Már beírattam Pistit az oviba, a három nagyobbat pedig az iskolába. Zolika és Mirtill helyben tanul majd, Kitti pedig a többi felsős királyhegyesi gyerekkel Makóra fog járni. Királyhegyes nagyon tetszik nekünk, csendes falu, az emberek kedvesek. Olvastak rólunk az újságban, és úgy érezzük, befogadnak bennünket.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!