Makó és környéke

2017.05.23. 09:32

Újra oltanak bárányhimlő ellen Makón

Makó - Csak az érintett gyerekek harmada kapta meg tavaly a bárányhimlő ellen ingyenesen kérhető védőoltást. Pedig ezzel 20 ezer forintot spórolhatnak, és számos szövődményt megelőzhetnek a szülők. Idén is folytatódik az akció, ezúttal 3 milliót szán rá az önkormányzat.

Szabó Imre

Tudta?


A bárányhimlő elleni védőoltás Magyarországon 1998 óta elérhető. A járványos betegségnek akár súlyos szövődményei is lehetnek – igaz, ez nem fordul elő gyakran. Kísérheti vírusos tüdő- vagy agyhártyagyulladás is. Ezenkívül elfertőződhet a himlő sebe, ami szepszishez vezethet. Ami biztos: az oltással a gyerek jó eséllyel megspórol néhány kellemetlen, vakarózással telő napot, a szülő pedig ugyanennyi táppénzt.

– Én minden anyukának ajánlom a többi védőoltással együtt, ha érintett korú a gyereke. A tapasztalatom az, hogy minden harmadik él a lehetőséggel – mondja Kiss Ivánka makói házi gyermekorvos a bárányhimlő ellen ingyenesen kérhető vakcináról. Annak kapcsán érdeklődtünk nála, hogy a város önkormányzata arra készül, idén megismétli a védőoltás-akciót.


Mint annak idején megírtuk, a makói önkormányzat összesen 369 helyi, óvodáskorba lépő gyerek szüleinek ajánlotta fel a lehetőséget, hogy ezt ingyenesen beadathassák. A képviselő-testület a döntést éppen egy éve hozta meg. A költségekre el is különítettek 6 millió forintot – ez a családoknak gyerekenként 20 ezer forintos megtakarítást jelent.


A tájékoztató levelet tavaly júniusban az egyéni körzettel rendelkező önkormányzati képviselők vitték el a családoknak, de maguk a háziorvosok is igyekeztek meggyőzni a szülőket. Ugyanakkor az érintett korosztály, azaz a 2013. január 1. és 2014. augusztus 31. között született gyerekek harmada kapta csak meg védőoltást.


A képviselő-testület holnapi ülésén arra készül, hogy folytatja a tavalyi akciót, és a most óvodába készülő 2–3 éveseknek teszi lehetővé az ellenanyag ingyenes beszerzését. Erre 3 millió forintot fognak elkülöníteni. Azt, hogy ez nem felesleges, bizonyítja: a be nem oltott apróságok között tavaly is végigsöpört a bárányhimlő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!