Makó és környéke

2019.04.11. 20:55

Irodalmi díjakkal ünnepelt Makó

<br>Idén először nem egy, hanem két díjátadóval ünnepelte Makó a költészet napját: a Makói Medáliák díjat Oda című debütáló verseskötetéért Vajna Ádám, a nemrég alapított Osvát Ernő-díjat pedig Jenei László, a Műút című folyóirat szerkesztője kapta.

SZ.I.M.

– Arra törekszem, hogy a verseimben legyen humor, de ne céltalanul. Szándékaim szerint a költeményeim szórakoztatnak, egyszersmind el is gondolkoztatnak. – mondta Vajna Ádám, aki idén elnyerte a 2005-ben, első kötetes költők elismerésére alapított Makói Medáliák díjat. A kitüntetésről egyébként e-mailben, norvégiai ösztöndíja idején értesült, és nagy örömmel fogadta.

 

Irodalmi díjakkal ünnepelt Makó - GALÉRIA. Fotó: Szabó Imre

Boldog volt a másik kitüntetett, a miskolci Jenei László is. 30 éve szerkeszt irodalmi folyóiratokat, de prózát is ír. – Annak a történelmi hagyománynak az elismerése a díj, hogy a magyar irodalom folyóirat-központú. Ennek nagyon fontos része a fiatal tehetségek felkutatása, menedzselése – mondta.


A Hagymaházban rendezett díjátadó ünnepség előtt megkoszorúzták József Attila szobrát a róla elnevezett gimnáziumnál, utána pedig a Forgatós táncegyüttes mutatta be Tiszta szívvel című táncjátékát. Bíró-Balogh Tamástól, a Makói Medáliák odaítéléséről döntő kuratórium tagjától azt is megtudtuk: mivel a kitüntetés alapításának jövőre lesz a 15. évfordulója, egy összevetésre is alkalmas kötet megjelentetését tervezik, amelyben az eddigi díjazottak akkori, illetve friss költeményei látnak napvilágot.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!