Makó és környéke

2019.09.10. 09:27

Árpád-házi királysírok a Maros partján - ezért nem találhattak csontokat

Fontos emlékhelyen, Egresen kutatott Landó Péter, a pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója

Munkatársunktól

Az Árpád-kor egyik kiemelkedő jelentőségű emlékhelye a ma Romániához tartozó, de a határtól alig 10 kilométerre, a Maros bal partján lévő Egres, amelynek templomában annak idején nagyon sok uralkodó megfordult. Egy kutatócsoport most megtalálta itt II. András király és felesége sírhelyének alapját.


Mint korábban a Magyar Távirati Iroda (MTI) tudósítása alapján beszámoltunk róla, an­­nak a két sírépítménynek az alapját tárták fel, amelyben egykor II. András magyar királyt és második feleségét, a konstantinápolyi császárlányt, Courtenay Jolántát temették el.


– Az, hogy Egresen megtaláltuk a királyi pár sírépítményét, már önmagában is óriási siker, hiszen nagyon kevés Árpád-házi királyról tudjuk, hogy pontosan hol helyezték örök nyugalomra – mondta lapunknak Langó Péter régész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója arról a feltárásról, amely nemrégiben ért véget a magyar határtól mindössze 10 kilométerre lévő bánsági, jelenleg romániai településen. 


Hogy hogyan nézett ki a síremlék, és miért nem találták meg II. András csontjait, arról Landó Péter beszélt lapunknak. Cikkünket keresse a keddi Délmagyarországban!

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!