Makó és környéke

2013.01.24. 20:36

A határon halt meg a kamionsofőr: a NAV törvényesen bírságolt

Nagylak - A hatóság visszautasítja a román hírügynökség által sugallt összefüggést.

Munkatársunktól

A román Mediafax hírügynökség jelentése alapján megírtuk: kedd délután szívinfarktusban meghalt egy sofőr a nagylaki átkelő román oldalán, és a vezető rosszulléte előtt arra panaszkodott, Magyarországon 3000 euróra büntették.

A történtekkel kapcsolatban [namelink name="Némedi Varga Éva"], a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtófelelőse tegnap hivatalos közleményt juttatott el lapunkhoz. E szerint a NAV munkatársai jogszabályban foglalt kötelezettségüknek megfelelően tartottak kedden közúti ellenőrzést Magyarország területén, a nagylaki határátkelőhely kilépő termináljának bevezető szakaszán. Ennek során állították meg a francia rendszámú kamiont, amely Franciaországból tartott Romániába; egy román férfi vezette mint váltósofőr, mellette ült a fülkében a kocsi vezetője is. Az okmányok felülvizsgálata során kiderült, hogy sem a volánnál ülő férfi, sem a mellette helyet foglaló sofőr nem tartotta be a szükséges, jogszabályban előírt pihenőidőt. Emiatt az eljáró pénzügyőrök – szintén a jogszabályban foglaltaknak megfelelően – az ott felsorolt jogsértéshez kiszabni rendelt összeg, azaz egyenként 400 ezer forint megfizetésére kötelezték mindkettőjüket. A román hírügynökség azon állítását, amely azt sugallja, hogy a román járművezető azért kapott infarktust, majd halt meg, mert a pénzügyőrök megbüntették, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem erősíti meg, és természetesen alaptalannak tartja a hatósági eljárás és a tragikus esemény közötti összefüggést.

Összegezve megállapítható – hangsúlyozza a közlemény –, hogy az adott ügyben a pénzügyőrök jogszerűen jártak el. Nem lehet elégszer hangsúlyozni továbbá a közúti ellenőrzések legfőbb célját: a közlekedés biztonságát, és hogy minél kevesebb fáradt, a pihenő idő be nem tartása miatt koncentrációs készségében korlátozott kamionsofőr okozzon balesetet, tragédiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!