Makó és környéke

2008.05.26. 20:48

Ferencszállás és Klárafalva továbbra is szenved

Ferencszállás, Klárafalva - Immár bizonyos, hogy késnek a 43-as főút forgalmát megállító beruházások, pedig Ferencszálláson nagyon várják már a nyomógombos gyalogátkelőhelyet.

Illyés Szabolcs

A faluban elmondták: van, hogy négy-öt percig is várni kell, mire át lehet kelni a nagy forgalmú főúton. Klárafalva polgármestere úgy véli: az előnyök mellett a megálló kamionsorok környezetterhelése is nagyobb lesz.

Az utóbbi hetek felújítási munkáinak következtében teljesen kiszámíthatatlanná vált a 43-as főút Ferencszállást és Klárafalvát érintő forgalma: van, amikor percekig egyetlen jármű sem száguld át a falvakon. Ezt általában végeláthatatlan kamionáradat követi. Ferencszálláson abban bíznak, hogy mihamarabb megépül a nyomógombos gyalogátkelőhely.

– Bizony van, hogy négy-öt percig is tehetetlenül állunk az út szélén, ha át akarunk jutni, ugyanis most még zebra sincs – sorolja Vörös Ferenc.

Ferencszállás központjában négy-öt percet is várni kell az átkelésre Fotó: Miskolczi Róbert

Ferencszállás központjában négy-öt percet is várni kell az átkelésre.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nem mondhatnám, hogy a felújítás könnyebbé tette az életet, mert így is sokszor végeláthatatlan kamionoszlopok keserítik meg az életünket, jó lenne egy biztos átkelési lehetőség. Még nagyobb azonban a kár, amit a forgalom az útban és a házakban okoz. Van, hogy kerékpáron viszem az ebédet, és akkorák a nyomvályúk, hogy az ételhordóból kilöttyen a leves. A házak pedig repednek, édesanyám közvetlenül az út mellett lakik, bent a házban bizony sokfelé megjelentek a hajszálrepedések. Nem tudjuk, mi lesz itt addig, mire megépül az M43-as – sorolta a ferencszállási Vörös Ferenc.

Szeptemberre megépülhetnek

A kiírásért felelős szervek ígérete alapján egy héten belül kiírják a közbeszerzési eljárást, így, ha az eredetileg kitűzött, júniusi határidőre nem is, szeptemberre várhatóan elkészülnek a 43-as főút forgalmától szenvedő falvak gyalogátkelőhely-beruházásai – tudtuk meg Varga Pétertől, a forgalomtól érintett településeket összefogó társulás vezetőjétől.

Vagyonát veszélyezteti mindennap a szintén falubeli Dinnyés János is, akinek néhány birkáját, kecskéjét kell átterelnie az út egyik oldaláról a másikra. Elmondta: ritkán adódik olyan perc, amikor az állatokkal biztonságosan átkelhet.

– Életveszély kerékpározni az úton, hiszen van, hogy 70-80-nal száguldanak át a kamionok a falun, folyamatos feszültségben élünk az elviselhetetlen forgalom miatt – tette hozzá a férfi.

Domokos István ferencszállási polgármester sem derűlátó: nincs pontos információja arról, hogy mikor kezdődhet a megígért nyomógombos gyalogátkelőhely építése. Az biztos, hogy az eredeti, júniusi határidő már nem tartható.

– Várjuk, hogy kiírják a közbeszerzési pályázatot, ennyit tehetünk. Meg aggódhatunk, hiszen egyre rosszabb a forgalmi helyzet, ráadásul még el sem kezdődött az üdülési szezon. Sajnos az új sebességmérési rendszer a külföldi szabályszegőknek kedvez, hiszen a külföldi rendszámú járművet vezető sofőrt utólag nincs esély megbírságolni. A saját szememmel láttam itt, a polgármesteri hivataltól nem messze, hogy a szabályosan közlekedő magyar személyautóst dudálva előzte meg a külföldi kamionos, talán 80-nal. Jó lenne megoldást találni arra, hogy a külföldieket is lassításra bírják – summázta a polgármester.

Némileg másként látja ezt a problémát Fekete József, Klárafalva polgármestere, aki inkább azt szeretné, ha minél gyorsabban elhagynák a falut a kamionkonvojok.

– Nem mindenre megoldás a lámpás gyalogátkelő, hiszen a lelassuló forgalom eredménye az összefüggő kocsisor, így esély sem lesz az átjutásra, ráadásul a lámpa előtt óhatatlanul összegyűrődik az aszfalt, és a pirosnál veszteglő járművek füstjét is nekünk kell elviselnünk – osztotta meg aggodalmait az önkormányzat vezetője, aki maga sem kapott pontos információt a beruházás megkezdéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!