Makó és környéke

2019.01.04. 16:02

Feri bácsira emlékezik Makó: születésnapján kapott emléktáblát a néhai múzeumigazgató

Makó - Emléktáblát kapott pénteken a József Attila Múzeum falán volt igazgatója, Makó helytörténésze, a város díszpolgára, Tóth Ferenc.

Szabó Imre

– Talán Makó utolsó polihisztora volt. Nem magáért élt: a közösségért, a városért, a múzeumért tevékenykedett az utolsó pillanatig – jellemezte elődjét, Tóth Ferencet a József Attila Múzeum igazgatója, Szikszai Zsuzsanna. Ő avatta fel a mindenki által tisztelt, becsült Feri bácsi emléktábláját pénteken az intézmény épületének falán. A város helytörténészeként, díszpolgáraként is ismert néhai igazgatóról azt is elmondta: életének legnagyobb tanítása az, hogy szülővárosában meglátta azt a helyet, ahol alkothat, kiteljesedhet munkássága.

Születésnapján kapott emléktáblát a néhai múzeumigazgató Makón. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA



Tóth Ferenc álmodozó muzeológus volt, aki mert nagyot álmodni. Életét három múzeum indulása fémjelzi: Makón a József Attila nevét viselő és az irodalmi emlékhely Espersit-ház, valamint Ópusztaszeren a hagymás ház is hozzá köthető. Emellett fáradhatatlan kutatómunkájának gyümölcseként többpolcnyi általa írt és szerkesztett kötet dolgozza fel a város múltját. Díszpolgári címet 1990-ben kapott, emellett számtalan szakmai kitüntetést is magáénak mondhatott. Tóth Feri bácsi – ahogyan a városban mindenki emlegette – tavaly augusztusban, 90 esztendősen hunyt el.


A születése napján felavatott táblát Pálfai Zoltán plébános áldotta meg, majd Farkas Éva Erzsébet polgármester, Czirbus Gábor alpolgármester, illetve a család megjelent képviselői és a múzeum dolgozói koszorúzták meg.

Tóth Ferenc emléktáblája egyéniségéhez méltóan szerény, egyszerű. Fotó: Szabó Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!