Makó és környéke

2011.02.15. 21:26

Fideszes igen a makói költségvetésre

Makó - Egy fideszes képviselő is megszavazta Makó idei évi költségvetését, amelynek 16,8 milliárdos kiadásából 12 milliárd a fejlesztést szolgálja. A képviselő-testület ülésén szóba került a kórház jövője, amelyért a többség szerint a rossz hírek ellenére nem kell aggódni.

Bakos András

[namelink name="Sánta Sándor"] (Fidesz–KDNP) és [namelink name="Kiss Imréné"] (független) korábbi javaslatára tárgyalta volna tegnap Makó képviselő-testülete a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézet jelenéről, jövőjéről szóló tájékoztatót. A főigazgató, [namelink name="Baráth Lajos"] föl is készült, összeállított egy tájékoztatót, amelyet januárban elküldött a fenntartóhoz, a megyei önkormányzathoz, hagyja jóvá, mielőtt a makói ülés elé terjesztené. A megyevezetés azonban még nem reagált, az anyagot így nem küldte tovább az igazgató, így a makói képviselők nem tehettek mást: áttették a tárgyalás időpontját a márciusi ülésre. A makói városházán elhangzott, a helyi önkormányzatnak törvényes joga, hogy képet kapjon a kórház munkájáról, terveiről, főleg – mint Sánta Sándor utalt rá –, amikor az egészségügy átalakítása valószínűleg ezt az intézményt is érinteni fogja. [namelink name="Baranyi Sándor"] (MSZP) mondta ki: a városban azt beszélik, hogy a kórházat be akarja zárni a kormány. Ezt a korábbi évtizedben végrehajtott fejlesztések, a balesetveszélyes, nagy forgalmú utak közelsége miatt nem tartja valószínűnek Marosvári Attila alpolgármester, de ő és [namelink name="Buzás Péter"] polgármester is emlékeztetett rá: amikor ezt, illetve az osztálybezárásokat tervezték a Horn-kormány idején, a város és térsége pártszínektől függetlenül tüntetett az intézményért. A polgármester tudja, Mágori Józsefné országgyűlési képviselő azért dolgozik, hogy az intézmény ne vesztesként kerüljön ki az átalakításból.

A városközpont rehabilitációjához kapcsolódik a József Attila utca járdaépítésének folytatása is. Fotó: Szabó Imre

A városközpont rehabilitációjához kapcsolódik a József Attila utca járdaépítésének folytatása is. Fotó: Szabó Imre
Makó összes költségvetési bevétele idén 16 milliárd 49 millió 691 ezer forint lesz, összes kiadása 16 milliárd 824 millió 580 ezer forint. A különbség forráshiány, de ennek nagyobbik része fejlesztési célt szolgáló hitel. Válság idején kell beruházni, ezért fordít a város a korábban megszokotthoz képest ötszörös pénzt, a megnyert támogatásokkal és a saját erővel együtt több mint 12 milliárdot erre – indokolta a 2011-es költségvetés számait Buzás Péter. Az ellenzéki hozzászólók – [namelink name="Gál Sándor"] (Fidesz–KDNP), [namelink name="Márton Imre"] (Városépítők) – több együttműködést kértek az előkészítésben a városvezetéstől. Sánta Sándor előrebocsátotta: az az ellenzék, amely elfogad egy költségvetést, saját létjogosultságát kérdőjelezi meg. Vannak kifogásai, de ő is egyetért a fejlesztés céljaival, és azzal, hogy ehhez kötvényhitelre volt szükség. Buzás megköszönte az építő hangnemű vitát, és arra hívta fel a figyelmet, amennyivel korrektebb ez a légkör a megyei közgyűlésinél – ahol az ellenzék nem mondhatta el rendesen a véleményét –, annyival jobb is ez a költségvetés. Itt minden intézményi dolgozó megkapja a teljes fizetését, és a cafetéria juttatást is. A határozatot 9 igen, 1 nem és 2 tartózkodás, a rendeletet 8 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el: a fideszes Kovács Sándor, miután javaslatát beépítették, igennel voksolt a büdzsére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!