Makó és környéke

2014.08.08. 22:47

Keresztet állít a makói vendéglős

Makó - Egy helyi vendéglős kezdeményezésére keresztet állítanak szeptemberben a Szent István tér, a Szent Anna és a Szent Gellért utca találkozásánál Makón.

Munkatársunktól

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

– Van egy nagyon szép, kovácsoltvas keresztem, amit a Délvidéken vásároltam egy kereskedőtől évekkel ezelőtt. Valamikor a 19. században készült Bécsben. Arra gondoltam, jó lenne, ha mindenki láthatná, és útban a misére a Szent István téri templomba szólíthatná az embereket – mondja [namelink name="ifjabb Mihály Zoltán"] vendéglős a Szent Gellért borházból.

Az ötlettel megkereste a belvárosi római katolikus egyházközséget, ahol [namelink name="Pálfai Zoltán"] plébános örömmel fogadta, és támogatta az elképzelést a körzet önkormányzati képviselője, [namelink name="Molnár László"] (MSZP) is. A képviselő-testület a napokban meg is adta az engedélyt a kereszt elhelyezésére a területen.

A kereszt magassága a talapzattal együtt 3,14 méter lesz, a talapzat szélessége pedig 90 centi. A vendéglős, aki egyébként nem akarta, hogy a kereszttel együtt lefotózzuk, és a nevét sem fogja felíratni rá, azt mondta, építőanyagot is ad a talapzat elkészítéséhez. A kereszt alá időkapszulát is elhelyeznek.

Hasonló, úgynevezett búzaszentelő kereszteket egyébként nagyon sokat lehetett látni Makó környékén is a szántóföldek mentén futó utaknál, számuk azonban mára megfogyatkozott. A felszentelés várhatóan szeptember 14-én lesz, ami a szent kereszt felmagasztalásának egyházi ünnepnapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!