Makó és környéke

2009.03.04. 21:08

Lesiben már nem félnek a tavaszi ár- és belvíztől

Makó - A Maros töltéséhez legközelebb eső makói városrészben, Lesiben hosszú évek óta idén tavasszal reménykednek először abban az itt lakók, hogy a folyó áradása nem okoz belvizet, mert 14 millióból megépítették a csatornarendszert.

Szabó Imre

Lesiben azt remélik az emberek, hogy a milliókból épült csatornarendszer megoldja a Maros töltéséhez legközelebb lévő makói városrész sokéves belvízgondját. A Lúdvári utcában lakó Medve Imréné lapunknak elmondta: öt éve vette Lesiben a házát, s az első két évben nem volt semmi probléma, mert szárazság volt, a rá következő három esztendőben viszont mindig úszott az udvar, a kert. Az ajtóhoz kénytelen volt homokzsákokat tenni, járni csak a lerakott téglákon tudott, a pincéjét megtöltötte a víz, a kert gyümölcsfái pedig nagyrészt kipusztultak.

A problémát az okozta, hogy Lesi alacsonyabban fekszik, mint a Maros hullámtere, azt ugyanis az évtizedek során feltöltötte a folyó a kiöntések alkalmával – emiatt pedig a víz átszivárgott a töltés alatt. Ez egyébként hivatalosan nem lakott terület. A legtöbb ingatlan kiskert, ennek ellenére sokan állandó jelleggel ide költöztek – mint Medvéné is – , mert itt olcsók az ingatlanok. Összesen nagyjából 300 telektulajdonost tartanak nyilván, az itt élők száma megközelíti a százat.

Tavaly tavasszal még a küszöböt nyaldosta a víz Medve Imréné házánál. Reméli, idén nem lesz hasonló gondja. A szerző felvétele

Tavaly tavasszal még a küszöböt nyaldosta a víz Medve Imréné házánál. Reméli, idén nem lesz hasonló gondja.
A szerző felvétele

A Lesiben élők évek óta mondták: a belvízgondokat megoldaná, ha csatornák épülnének a területen. Tavaly ez megtörtént. A csatornák találkozási pontjánál, a Lúdvári utca végében gyűjtőaknát is kialakítottak, ráadásul egy elektromos szivattyút telepítettek a töltés lábához, amely szükség esetén visszanyomja a vizet a Marosba. Minderre több mint 14 millió forintot költöttek – tudtuk meg Bakos Gábornétól, a városrész települési képviselőjétől. Ennyi pénzt egyébként korábban soha nem költöttek erre a területre. Medve Imréné és a Lesiben élők várják a tavaszt, és bizakodnak, hogy az árvizek alkalmával többé nem áznak majd a házak falai őszig.

Aszfaltozott utat szeretnének

Amikor Lesiben jártunk legutóbb, tapasztaltuk: belvíz egyelőre nincs, de a sár óriási, sok helyütt lehetetlen kerékpárral vagy gyalog közlekedni, de félő, hogy az autó is elakad – szilárd burkolatú utakra lenne szükség. A városrész képviselője, Bakos Gáborné azt mondta, elsőként a Lesit a város többi részétől elválasztó Vasút sort szeretnék leaszfaltozni, ám mivel ez hivatalosan nem lakott terület, erre nemigen tudnak pályázati forrást szerezni, az önerős útépítés viszont nagyon drága lenne, csak a terveztetés több millióba kerülne. Azért nem adja fel, az itt élőkkel és a kerttulajdonosokkal közösen igyekeznek valamilyen megoldást találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!