Makó és környéke

2016.10.13. 16:31

Megint lehet a csapról inni, nem büdös a víz

Ambrózfalva, Nagyér, Pitvaros - Már nem olyan klóros ízű és büdös a víz Pitvaroson és térségében, mint volt néhány hete. Észrevehető a javulás. Az ivóvízminőség-javító beruházás kivitelezője módosított a fertőtlenítési technológián.

Kovács Erika

Már nem olyan klóros ízű és büdös a víz Pitvaroson és térségében, mint volt néhány hete. Észrevehető a javulás. Az ivóvízminőség-javító beruházás kivitelezője módosított a fertőtlenítési technológián.


– Egy-két hete már nincs olyan rossz íze a víznek, mint volt – mondta a nagyéri [namelink name="Kovács Erzsébet."] – Borzalmas volt. Az ember ivott volna nyáron egy jót, de nem lehetett. Már a szagát sem állhattuk a víznek. Ha Szegeden jártunk, 25 literes kannával hoztunk az Anna-kútról innivalót, vagy ásványvizet vettünk.


– Ez nálunk hatalmas kiadás, mivel nyolc gyermekünk van. Egy nap alatt simán elfogy hat üveggel, ami nem kis pluszkiadás. Ezért is örülünk, hogy javul a csapvíz íze – folytatta Kovács Erzsébet.


Nagyéren, Ambrózfalván, Pitvaroson és Csanádalbertin elkészült az ivóvízminőség-javító program. A lakosság új kútból kapja a vizet. Az emberek azonban nagyon elégedetlenek voltak, mert az új víz ihatatlanul klóros és büdös volt (2016. szeptember 20: Négy falu összefogott, ihatatlanra javították az ivóvizet).


Az ugyancsak nagyéri Kálnay Attila sem volt elégedett a vízzel. Az ő családja is inkább ásványvizet iszik, mint csapvizet.


– Tusolni azonban nem lehet ásványvízzel. A vezetékes nagyon büdös volt. Most, jó két hete már nem annyira érezni a szagát. Gondoltuk is, hogy biztos csináltak vele valamit, mert javult. Meg is kóstoltam, most már sokkal ihatóbb!


Az ambrózfalvi Balogh Mihálynéék egy éve csapra szerelhető víztisztítót vásároltak. – Előbb a káros anyagoktól akartuk megmenteni magunkat, az ivóvízminőség-javítás után pedig a víz ízétől. Fogmosás közben is érezni lehet a klórt. Én azért reménykedem, hogy nem marad örökre ilyen. Időnként megkóstolom. A minap már nem volt olyan szörnyű…

 

A nagyéri Kálnay Attila szerint sokkal élvezhetőbb a víz, mint volt.  Fotó: Kovács Erika

A nagyéri Kálnay Attila szerint sokkal élvezhetőbb a víz, mint volt. Fotó: Kovács Erika

Így érzi falubelije, [namelink name="Benkő Ferenc"] is, aki a kedvünkért kóstolta meg a csapvizet. – Mi már régóta ásványvízen élünk. A csapvíz ihatatlan és büdös volt – mondta. – Nyáron ittam utoljára a csapból. Nagyon melegem volt, és hirtelen nem volt más. Meg is bántam, olyan rossz íze volt – tette hozzá az édesanyja.


– Most egész jó. Már nem annyira érezni a klórt – állapította meg Ferenc.


[namelink name="Lőrincz Tibor"] nagyéri és [namelink name="Radó Tibor"] pitvarosi polgármesterek is örömmel állapították meg, hogy jobb ízű a víz.


– A javulás nem egyik napról a másikra történt, hanem folyamatosan. Néhány hete még rengetegen panaszkodtak, most csak elvétve. A múlt héten például egy helyi lakos azt mondta, tusolás közben lemarta a bőrét. Ez azért nem is kicsi túlzás. Örülünk a javulásnak – mondta Radó Tibor.


– A mi falunk már háromszor élt meg új vizet – sorolta Lőrincz Tibor. Nagyéren 1962- ben vezették be az ivóvizet. Volt olyan udvar, ahonnan vasvillával kergették ki a szakembereket, amikor a bevezetésről akarták tájékoztatni a háziakat. Azután megszokták a vezetékest is. 1989-ig termálvizet ivott a falu. Meleg volt, tele volt szerves anyaggal, a keménységi foka sem volt jó. Mégis szerettük. Az új kút vizéhez is hozzászokunk majd. Most már más az íze, nincs benne annyi klór. Reméljük, a fertőtlenítésnél áttérnek a fénykezelésre. Annak nem lesz utóíze…


Az Alföldvíz Zrt. is megerősítette, kismértékű változás érezhető az ivóvíz ízén.


„A lakossági panaszok hatására javasoltuk az ivóvízminőség-javítást végző cégnek, hogy módosítson a technológián. Megtették, ezt érzékelik a fogyasztók" – válaszolta megkeresésünkre [namelink name="Diós Zsolt"], az Alföldvíz Zrt. kommunikációs szakembere. Hozzátette, az Alföldvíz munkatársai naponta többször is ellenőrzik a víz minőségi paramétereit, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!