Makó és környéke

2016.05.10. 09:51

Nyolccentis csövet hagytak a combjában

Makó - 8 évvel baleseti műtétje után egy 8 centiméteres dréncsődarabot talált a makói Lénárt István a lábában. A napokban kivették - a férfi most perre készül. A klinikai központ azt mondja, bizonyítani tudja, hogy az operáció során ilyen csövet nem használtak.

Szabó Imre

A klinika bizonyítékai


Az esettel kapcsolatban a szegedi klinikai központ lapunkat úgy tájékoztatta, hogy megvizsgálták az eset rendelkezésre álló dokumentációit, és egyértelműen tudják bizonyítani a műtéti leírással, illetve az operáció után készült röntgenfelvételekkel, hogy a lábszártörés műtéti ellátásakor nem használtak csöves drént. Lénárt Istvánnak pedig felkínálták a lehetőséget, hogy egyeztetett időpontban bemutatják neki a bizonyítékokat.

– Bár súlyos műtétsorozatom volt, egyszerűen nem értettem, hogy lehet az, hogy még 8 év után is gyakran pokolian fáj a jobb lábam. Teljesen véletlenül, tévénézés közben jöttem rá, hogy azért kínlódok, mert benne felejtettek egy műanyag csődarabot – mondja a 62 esztendős, makói [namelink name="Lénárt István"]. Egészen pontosan úgy jött rá, hogy a fotelben ülve rátette a kezét a combjára, és a bőre alatt valami szokatlant tapintott ki. Ahogy jobban megvizsgálta, rájött, ez egy csőszerű, kemény valami.


A valaha felszolgálóként dolgozott férfit azért kellett annak idején megoperálni, mert elütötte egy autó. Mint visszaemlékszik, borús, sötét nap volt, szakadt az eső, ő pedig megpróbált Makón a Szegedi utcán, a Penny áruháznál átszaladni az út túloldalára – maga is elismeri, ez szabálytalan volt. Miután elgázolták, felvágódott a kocsi szélvédőjére, majd 6 métert repült. Az eszméletét nem veszítette el, de súlyos sérüléseket szenvedett: a makói kórházban kiderült, hogy a bal kezét leszámítva nem maradt egyetlen ép végtagja sem, nyolc helyen voltak törései.


Makóról azonnal Szegedre, a traumatológiára vitte a mentő.

Háromszor műtötték

Az elkövetkező napokban összesen háromszor műtötték, a jobb karját és mindkét lábát is. Megjegyzi, az utolsót szerinte el lehetett volna kerülni: a második műtét után, amikor titánlemezt ültettek a vállába, az ápolónő a hónaljánál fogva emelte meg, emiatt kellett a második operációt megismételni. A rehabilitáció hat hét után kezdődött, több mint másfél évig tartott, de a jobb keze lényegében lebénult. Most a Szefo Zrt.-nél dolgozik, villamossági alkatrészeket szerel össze.

 

Hogy a 8 centis szívódrén hogyan került a combjába, ma még talány. Fotó: Frank Yvette

Hogy a 8 centis szívódrén hogyan került a combjába, ma még talány. Fotó: Frank Yvette

A röntgen kimutatta

Miután a jobb combjában, a bőre alatt kitapogatta a szokatlan tárgyat, elment a háziorvosához, aki tanácstalan volt, és beutalta a sebészetre. A röntgenfelvétel ott azonnal kimutatta, hogy ez egy dréncső nagyjából 8 centiméteres darabja. Miután sem a baleseti műtétje előtt, sem azóta nem operálták, biztos abban, hogy ez nyolc évvel ezelőtt kerülhetett az alsó lábszárába, majd onnan vándorolt fel valahogy a combjába. Esetleg úgy, mondta lapunknak István, hogy amíg kábult volt, ezen keresztül juttattak a felső lábszárába valamit.

 

 Lénárt István kezében a combjából kivett csődarabbal. Valahogy csak a lábába került. Fotó: Szabó Imre

Lénárt István kezében a combjából kivett csődarabbal. Valahogy csak a lábába került. Fotó: Szabó Imre

Elhozta emlékbe

Mire jó a cső?


A Lénárt István combjából eltávolított csődarab egy úgynevezett szívódrén. Általában olyankor alkalmazzák, amikor a műtét után üreg marad, és a később itt felgyülemlő folyadékot le kell szívni.

A csődarabot a múlt héten, ambuláns műtéttel, a makói kórházban távolították el a lábából. Elhozta emlékbe. Lénárt István azt mondja, nagy szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta; úgy gondolja, a benne maradt cső trombózist vagy más súlyos problémát is okozhatott volna az erős fájdalmakon kívül, amik nyolc éven át kínozták. Most műhibaperre készül a szegedi intézmény ellen, ahol feltételezése szerint a csődarabot benne felejtették.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!