Makó és környéke

2016.12.01. 22:40

Ömlenek a milliárdok Makóra és a Honvéd városrészre

Két jó hírrel jött csütörtök este Makóra Lázár János: megszületett a kormánydöntés a városi könyvtár felújításának támogatásáról, és a Honvéd városrész fejlesztésére szánt közel 1 milliárd is megvan.

Szabó Imre

A Makovecz-tervek alapján 2,5 milliárd forintból megújuló könyvtárról csak annyi hangzott el a csütörtök esti makói fórumon, hogy a kormány támogatja a rekonstrukciót. A Honvédról jóval többet beszéltek, mert a lakossági fórumnak, amelyre Lázár János országgyűlési képviselőt, minisztert meghívták, ez a városrész volt a témája.


Most már részletek is elhangzottak a lapunkban már többször említett programból. Ezek szerint három év alatt 219 milliót fordítanak közösségfejlesztésre, 730-at pedig az infrastruktúrára. Utóbbi részeként épül 320 négyzetméteres közösségi ház – még mindig nem dőlt el, hol –, 14 utcát aszfaltoznak, csatornáznak a pénz 40 százalékából, és 14 önkormányzati bérlakást újítanak fel. Felszámolják az illegális szemétlerakó helyeket, és térfigyelő kamerákat is telepítenek. Honvédnak egyébként 2400 lakója van, ami a város bő tizede – mondta el ismertetőjében az innovációs iroda munkatársa, Varga Péter.

Lakossági fórum Makó Honvéd városrészében. Fotó: Karnok Csaba


Lázár János azt mondta, ez nagyon komoly fejlesztés, és méltatta benne a helyi képviselő, Sánta Sándor szerepét. Hozzátette: mivel az itt élők leginkább a rossz állapotú házakra panaszkodnak, javasolja a városvezetésnek, mérje fel a magáningatlanok állapotát és azt is, mibe kerülne a rendbehozataluk, illetve mennyire tudnák viselni az érintettek egy kedvezményes, kamatmentes hitel terheit.


Ugyanakkor felhívta a honvédiak figyelmét, hogy az igazi változáshoz nemcsak a városrészben, az emberek fejében is rendet kell tenni. Felháborítónak nevezte, hogy a háziorvosként is dolgozó Sántát rendszeresen zaklatják a rendelőben, nemegyszer fenyegetik. A helyzet rendezése érdekében az együttélés normáinak betartását kérte, és azt is, hogy a képviselő kapjon a városházán egy irodát, ahol fogadóórát tarthat – így nem folyik össze a képviselői és az orvosi munka. Farkas Éva Erzsébet polgármester a fórum végén megígérte, hogy lesz ilyen iroda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!