Makó és környéke

2008.10.20. 22:34

Paul Newman félig makói

Makó - Hazai életrajzírója szerint Makón született a közelmúltban elhunyt világhírű amerikai színész, Paul Newman édesanyja. Rokonokat viszont mi már nem találtunk a városban, sőt a család egykori házát is régen lebontották.

Szabó Imre

Édesanyja révén makói gyökerekkel rendelkezik a közelmúltban elhunyt Paul Newman. A kétszeres Oscar-díjas színész – egyet A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért, egyet pedig életművéért kapott – szeptember végén halt meg tüdőrákban. 83 éves volt, fél évszázados pályafutását számtalan legendás film – mint például a Hosszú, forró nyár, a Macska a forró bádogtetőn vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök – fémjelezte.

Azt, hogy Paul Newman makói származású, 1993 óta tudja a film iránt érdeklődő közönség. Ekkor jelent meg ugyanis Bradányi Iván életrajzi kötete Paul Newmanról, és ebben azt írja a világsztár édesanyjáról: „Trézsike négyéves volt, amikor családja felcserélte Makót Ohióval. A család Clevelandbe költözött, abba az amerikai városba, ahol már az első világháború előtt annyi magyar élt, hogy az angol nyelv – fontossági sorrendben – szinte másodhelyre szorult." A kötetből az is kiderül, hogy Trézsike (Fecskó Terézia) Paul Newman édesapjával, Arthur Neumannal, egy Németországból kivándorolt zsidó család sarjával a Neumann család sportüzletében ismerkedett meg huszonéves korában, illetve hogy fiuk, a későbbi hollywoodi sztár neve a születési anyakönyvben még Pálként szerepel.

Paul Newman. A sármos színésznek makói gyökerei is voltak Fotó: MTI

Paul Newman. A sármos színésznek makói gyökerei is voltak.
Fotó: MTI

Bradányi Iván a színész 1896. július 25-én született édesanyját Fecskó Terézként emlegeti, megjegyzi ugyanakkor, hogy nevét minden bizonnyal rosszul jegyezték fel az illetékesek, amikor az Egyesült Államokba bevándorolt a család – ez 1900-ban történt. Többféle írásmódja is ismert volt nevének. Ez lehet az oka, hogy a makói városházán található születési anyakönyvi kivonatok szerint nem született ilyen nevű gyermek 1896. július 25-én Makón.

Nem emlékezett a Fecskó család nevére a makói zsidóság történetét régóta kutató történész, Urbancsok Zsolt és a zsinagóga még fellelhető, igaz, meglehetősen hiányos iratait jól ismerő gondnok, Etsédi Marcell sem. Ugyanakkor mindketten emlékeztek egy nagyon hasonló hangzású, a századelőn Makón igencsak ismert dinasztia, a Hecskó család nevére – minden bizonnyal ők lehetnek a Newman-ősök.

Egykor itt állt Paul Newman édesanyjának háza A szerző felvétele

Egykor itt állt Paul Newman édesanyjának háza
A szerző felvétele

A házat lebontották, rokonokat nem találtunk

A családnak egyébként már nincsenek Makón leszármazottai, Urbancsok Zsolt legalábbis úgy tudja, az utolsó Szegeden élt. És ami még szomorúbb: már épület sincs, ahová emléktáblát lehetne tenni – a Hecskó család kispolgári házát, illetve péküzemét ugyanis régen lebontották, mondta el nekünk Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, helytörténész. Ő gyermekkorában gyakran járt el előtte. A Bartók-iskola és a sárga üzlethát között állt, most itt ér véget a Nagyér sétány.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!