Mórahalom és környéke

2019.08.04. 14:10

A szeretet dombjával pumpálták a tésztát - Együtt tanulták a hagyományos kenyérsütést a Feketeszéli tanyán - fotók

Hagyományőrző tábort szervez a héten felnőtteknek a Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete a domaszéki Feketeszéli tanyán, ahol a hét elején az őstönkölylisztről tartott előadást Kalmár Gergely növénygenetikus, majd tudományos alapokra helyezve kenyeret sütöttek a résztvevők.

Arany T. János

Zsúfolásig telt a Domaszék melletti Feketeszéli tanya beépített verandája a hét elején, ahol egy hagyományteremtő és hagyományőrző tábor tagjai vették körbe Kalmár Gergely növénygenetikust, aki az őstönkölylisztről tartott előadást, de mondandójában számos, a spi­­rituálisba hajló témakört is érintett. A Jézus által készített árpacipóról és az atlanti­sziak által eltett gabonáról is szó esett, de az is elhangzott, hogy a tárolás alatt a gabona a világegyetem rezgéseit szedi be magába.

Együtt tanulták a hagyományos kenyérsütést a Feketeszéli tanyán. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

– Kézzel végezzük, hogy össze­­köttetésbe kerüljünk a nö­­vénnyel – magyarázta, amíg a hozzávalókat mérte és ke­verte. – Nem kapkodunk, teljes nyugalommal kell csinálni. A kenyér alaptáplálék, mi kenyéren is szalonnán nőttünk fel, az unokáinkban már nincs meg az a szívósság, ami bennünk – magyarázta, a résztvevők he­­lyeseltek.

Együtt tanulták a hagyományos kenyérsütést a Feketeszéli tanyán. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

– Ez a legszebb, mert szere­tettel csináltam – nézegette fél­­tő gondoskodással dagadó tésztáját a Békéscsabáról érkezett Rózsás Katica. – Délelőtt mint a pókok szövünk, délután mint a pékek sütünk. Délelőtt mi vagyunk a pékek pókja, délután a pókok pékje – fordult költőibe a vidáman mosolygó Katica, majd a mestertől újabb titkokat leshettünk el. – A te­­nyerünkön található a szeretet dombja, azzal nyomkodjuk a tésztát, azzal pumpáljuk bele a szeretetet – figyelmeztetett a doktor, aki határozottan utasította csendre a beszélgetőket, nem engedte, hogy figyelmünk akár egy pillanatra is lankadjon. Az elkészült, megformált tésztára késsel sumér tönköly jelet rajzolt.

Együtt tanulták a hagyományos kenyérsütést a Feketeszéli tanyán. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Mikor kisült a kenyér, Kalmár Gergely kettős kereszttel meg­áldotta, majd mindenkit szi­­gorúan figyelmeztetett, hogy melegen ne együnk be­­lő­­le. A felvágva még inkább ínycsiklandóan illatozó házikenyeret mangalicazsírral és magában fogyasztották el a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!