2019.08.04. 14:10
A szeretet dombjával pumpálták a tésztát - Együtt tanulták a hagyományos kenyérsütést a Feketeszéli tanyán - fotók
Hagyományőrző tábort szervez a héten felnőtteknek a Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete a domaszéki Feketeszéli tanyán, ahol a hét elején az őstönkölylisztről tartott előadást Kalmár Gergely növénygenetikus, majd tudományos alapokra helyezve kenyeret sütöttek a résztvevők.
Zsúfolásig telt a Domaszék melletti Feketeszéli tanya beépített verandája a hét elején, ahol egy hagyományteremtő és hagyományőrző tábor tagjai vették körbe Kalmár Gergely növénygenetikust, aki az őstönkölylisztről tartott előadást, de mondandójában számos, a spirituálisba hajló témakört is érintett. A Jézus által készített árpacipóról és az atlantisziak által eltett gabonáról is szó esett, de az is elhangzott, hogy a tárolás alatt a gabona a világegyetem rezgéseit szedi be magába.
– Kézzel végezzük, hogy összeköttetésbe kerüljünk a növénnyel – magyarázta, amíg a hozzávalókat mérte és keverte. – Nem kapkodunk, teljes nyugalommal kell csinálni. A kenyér alaptáplálék, mi kenyéren is szalonnán nőttünk fel, az unokáinkban már nincs meg az a szívósság, ami bennünk – magyarázta, a résztvevők helyeseltek.
– Ez a legszebb, mert szeretettel csináltam – nézegette féltő gondoskodással dagadó tésztáját a Békéscsabáról érkezett Rózsás Katica. – Délelőtt mint a pókok szövünk, délután mint a pékek sütünk. Délelőtt mi vagyunk a pékek pókja, délután a pókok pékje – fordult költőibe a vidáman mosolygó Katica, majd a mestertől újabb titkokat leshettünk el. – A tenyerünkön található a szeretet dombja, azzal nyomkodjuk a tésztát, azzal pumpáljuk bele a szeretetet – figyelmeztetett a doktor, aki határozottan utasította csendre a beszélgetőket, nem engedte, hogy figyelmünk akár egy pillanatra is lankadjon. Az elkészült, megformált tésztára késsel sumér tönköly jelet rajzolt.
Mikor kisült a kenyér, Kalmár Gergely kettős kereszttel megáldotta, majd mindenkit szigorúan figyelmeztetett, hogy melegen ne együnk belőle. A felvágva még inkább ínycsiklandóan illatozó házikenyeret mangalicazsírral és magában fogyasztották el a résztvevők.