fontos eredmény

2020.12.24. 08:16

Megvizsgálták, hogy megfertőzheti-e a várandós anya a magzatot

A várandós anya nem adja tovább a magzatnak a vírust, ellenben az influenzához képest a vírus ellen képződött ellenanyagot is csak nagyon kis mértékben – állapította meg egy amerikai kutatás.

Forrás: Shutterstock

Az amerikai JAMA Network Open tudományos lapban közölt tanulmány a bostoni Massachusetts General Hospital (MGH) kutatói vezetésével készült – írja az Origo.

A kutatók 127 várandós nőt vizsgáltak, akik a terhesség harmadik harmadában jártak.

Április 2. és június 13. között három bostoni kórházban ápolták őket.

A résztvevők közül 64-nek lett pozitív a koronavírustesztje, közülük senkinek a vérében, valamint a köldökzsinórvérben sem találtak vírust,

annak ellenére, hogy az anyák légzőszerveiből vett mintákban találtak.

A vírusnak nem volt nyoma a méhlepényben és arra sem volt bizonyíték, hogy az újszülötteket megfertőzték volna.

Az amerikai kutatók azt gyanítják,

Nemcsak azért, mert az anyai vérben nem volt vírus, hanem azért is, mert az a két fő molekula, amelyeket az új koronavírus a sejtbejutáshoz használ, a méhlepényben gyakran nem együtt fordul elő.

A legtöbb fertőzött anya szervezetében kialakult az ellenanyag a SARS-CoV-2 fehérjéi ellen, de a méhlepényen keresztül az újszülöttbe szignifikánsan kevesebb jutott belőlük, mint az influenzára válaszul kialakult ellenanyagokból.

Fotó: Shutterstock

Andrea Edlow, az MGH anya-magzat specialistája, a Harvard Orvostudományi Egyetem szülészet-nőgyógyászat és reprodukciós biológiai professzora, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy

Mivel a harmadik harmadban történő SARS-COV-2 fertőzéseknél kevés ellenanyag jut át a magzatba, ennek figyelembevételével kellene a várandósok beoltását meggondolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában